torsdag, november 12, 2009

Energisnålt

Nu vet jag hur de hade det, svenskarna som levde på bondesamhällets tid. Då hästkraften var en enda och gick på fyra ben, då maten på bordet var producerad i samma by där den åts upp, då folkskoleläxan gjordes i fotogenlampans sken.

För nu har glödlampan svartnat i armaturen i ett rum där jag ofta vistas. Och lampan är ersatt med en ny. En miljövänlig, energisnål variant. Jo, visst lyser den. Som en fotogenlampa, ungefär.
Men det är ju inte forntida stämning jag vill ha. Jag behöver arbetsljus. För trivselns skull har jag stearinljus.

Självklart har jag full respekt för alla klimatsmarta drag. Stödjer miljösträvanden, återvinning, beundrar forskning kring förnyelsebar energi, uppmuntrar förpackningssans och ser gärna fortsatt istid vid Nordpolen.
Fast att det skulle behöva betyda att jag knappt kan urskilja knapparna på datorns tangentbord i den nya, lågenergidragande glödlampans sken, det var jag ändå inte riktigt beredd på.

Frågan är om det inte åtminstone var mysigare med fotogenlampa. Får kanske tända lite fler levande ljus, även om det känns som om de inte riktigt hör hemma bredvid eller på något vis matchar en någorlunda modern laptop.
Fast det är klart, talar man med Sonen förklarar han snabbt att min lilla dator är stenålders.
Så kanske är fotogenlampa och stearinljus helt rätt, vid närmare eftertanke ...

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Anonym9:41 em

  Jag har ännu inte riktigt greppat det här med att glödlamporna försvunnit ur handeln. Jag är beroende av såväl skarpt ljust vid skrivbordet och stearinljus vid mysställena...

  Och jag älskar fotogenlampor. Det är något med doften...

  SvaraRadera
 2. Jag har bara nytt modernt i två lampor - och en hopplös hall fick jag... ser inte ett dugg i mysljuset.

  Hur det ska gå när läsglödlamporna tackar för sig, det vet jag inte... Ficklampa? Fast dom måste väl också bytas till mysljus?

  SvaraRadera
 3. Tror det är så att man får köpa starkare lampor av de nya... och så tar det en stund innan de lyser så starkt som de ska göra.

  Nä, inte nöjd med de nya lamporna. Banne mig är stearinljusen bättre och lyser mer.

  SvaraRadera
 4. jag är också lite grinigt inställd.. och vill inte byta alla armaturer som jag gillar. Kvicksilver vill jag inte heller ha hemma..

  SvaraRadera
 5. Jag erkänner att jag inte har bytt i alla lampor än.
  Jag fattar inte hur det ska gå att se i de där nya lamporna när de gamla lägger av.

  Dessutom är de rena eländet om/när man skulle råka ha sönder dem.

  Men ni som vet...finns det nya lågenergilampor nu som ser ut som de gamla glödlamporna??? Alla armaturer passar ju inte för de nya avlånga moderna lamporna....ser inte klokt ut i tex. en gammal kristallkrona.

  SvaraRadera
 6. Anonym2:57 em

  Ursäkta en utlandssvenska - kan ni inte längre se inomhus i Svedala?
  Kan jag föreslå tomtebloss för snabbläsarna åtminstone...

  Kulsprutan, som tycker det ser mörkt ut

  SvaraRadera
 7. Till kristallkronornas vänner har det sagts mig att det finns lampor, av den gamla typen. Jag måste nog ut och försöka hitta lite kraftigare lågenergivarianter innan jag härsknar till fullständigt.
  Tomtebloss hade jag inte tänkt på ... :-D

  SvaraRadera
 8. Hihi, jag har hamstrat!

  SvaraRadera
 9. Halogenlampor innehåller inte kvicksilver, ser ut som vanliga och fungerar i dimmer.

  SvaraRadera
 10. Det finns lågenergilampor i "gammaldags" format numera. Man kan få precis lika ljusstarka också, det finns omvandlingstabell. En nackdel är dock att det tar en liten stund innan dom kommit upp i fullt ljus. Det lär också finnas dimbara men jag har inte hittat dom i verkligheten än. Det allra nyaste och mest klimatsmarta är LED-lampor men dom är väldigt dyra ännu och säkert inte färdigutvecklade än. Man glödlampans tid är snart ute efter nåt sekel. Dom nya kommer starkt nu.

  SvaraRadera