söndag, mars 23, 2014

När hen är i nöd - på en SKYLTSÖNDAG

Offentliga toaletter bör vara könsneutrala. Det är ett stridsrop som Rädda Barnens ungdomsförbund lanserat. 

Den som behöver lätta på trycket ska kunna gå på vilken närbelägen toa som helst, detta också med tanke på dem som inte känner sig tydligt identifierade med vare sig den kvinnliga kjolen eller den strame mannen som vanligen är symbolerna på skyltarna. Ett exempel som lyfts fram är Yohio, som fick problem när han var på turné i Japan – han släpptes inte in på herrarnas.
Toa för alla?
Det finns en annan sak som är bra i den här tanken: det kan bli kortare köer. För nog är det väl så att det nästan alltid står fler och väntar på sin tur till ”damrummet” än de som tappert avvaktar sin chans i herravdelningen.
Själv har jag länge ansett att respekten för de där skyltarna är en aning överdriven. Alltså har jag mer än en gång gått in på pojkarnas, ofta tomt. Arlanda är ett sådant ställe, men även andra platser lämpar sig för sådan civil olydnad. Tricket är förstås att styra blicken stenhårt förbi pissoarerna, så att den som trots allt eventuellt står där inte ska tro att man är ute för att kolla utrustningen. Deras utrustning, alltså. Men efter som det könsneutrala pronomenet "hen" ständigt växer i svenska språket är hen-toan helt enkelt en nymodighet i tiden.
Hen-toa?
Språkforskare visar, att på de två år som gått sedan "hen" introducerades som personligt pronomen (och skapade våldsam debatt) har "hen" vunnit mark. "Hen" används dagligen i ungefär femton av våra dagstidningar. Vi slipper skriva ”han eller hon”, det är en klar vinst. Samtidigt är nog inte sista ordet sagt i detta ordkrig, även om ”hen” nu också tagits upp i SAOL och därmed fått grönt ljus i det mest officiella av alla språkverktyg.

I konsekvensens namn undrar jag förstås när också objektformen "henom" ska slå igenom på riktigt. Fast där verkar det gå lite trögare.
Tills vidare utser jag den nya skylten till hen-toan till mitt bidrag denna SKYLTSÖNDAG. Skyltar du också? Berätta det i en kommentar nedan!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. Anonym10:40 fm

    Den där nya skylten har jag inte sett. Men det är kanske bara en tidsfråga?

    SvaraRadera
  2. jag smiter in på herrarnas ofta

    SvaraRadera
  3. Hannele - då är vi två!!!

    SvaraRadera
  4. Anonym12:13 em

    Att hen smiter in på hentoan går tydligen an, men om hen går in på hentoan skulle det nog bli ett jädrans kacklande.

    SvaraRadera
  5. Brukar också smita in på herrtoan ibland.

    SvaraRadera
  6. Benita - nu är vi tre!!!

    SvaraRadera
  7. Anonym7:09 em

    Vilket riktigt i-landsproblem vi brottas med, vilken dörr ska vi få gå in och pinka bakom... ;-) Jag tycker dock att det är fel att karlar får pinka gratis medan vi flickor måste betala minst en femma för att göra detsamma. Dock skulle jag inte vilja ha en pissoar för flickor, tänk att sitta på rad som på ett gammalt utedass ;-P

    SvaraRadera
  8. Haha.. vilket tänkvärt och intressant inlägg !! Fast lite tveksam till den där gröna skylten är jag nog ;-)
    Har hänt att jag smitit in på herrarnas toa. Vad gör man när det kniper men har de pissoarer då går jag inte in !!
    Att det ofta är kö på damernas beror säkerligen på att vi (de) ska spegla oss, kamma håret, fixa läppstift och lite tjejsnack...

    Ordet hen upptäckte jag via bloggen. Fattade först ingenting, trodde det var ett skämt men nu sitter det som det ska och verkar allmänt godkänt.

    Nu ska jag kika in hos Pumita och se om hon vaknat till liv :-) Önskar dig en skön kommande vecka Aina !

    SvaraRadera
  9. Ja visst hen-toa-skylten känner jag igen från Örebro Universitet där den testas/lanseras. Bra ide tycker jag som smiter ur damkön och går in på den tomma herrtoan (nu är vi fyra :)

    SvaraRadera
  10. Jag gillar hen! Och går oxå på herrarnas om nöden faller på. Jag kollade upp objektsformen för ett tag sedan, och rekommendationen är att det ska heta hen även då. Henom anses vara för maskulint, och tydligen är objektsformen ändå på väg bort ur språket, stod det i den artikel jag läste.

    SvaraRadera
  11. Anonym9:34 fm

    Honne kanske. Det tar emot.

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  12. Kul och "skit-viktig" diskussion. Vore väl enklast genom att bara ha en typ av toalett?
    Tycker ditt förslag på hen-toa skylten bra beskriver en allmän toalett för alla, oberoende av könstillhörighet!
    Vi är ju alla lika inför döden. Kanske ska vi vara lika även inför nöden?

    SvaraRadera
  13. Anonym12:20 em

    Vid nöd gäller såklart unisex och kortaste kön (k uttalas ´kå´ här - annars kan det bli ganska fel :).

    Kulsprutan igen

    SvaraRadera