lördag, mars 22, 2014

Knäckebröd i helg och söcken

Två skivor knäckebröd. Det skulle kunna vara en enda bit som man såg båda sidorna av. Nu till den stora frågan: har rågrut (som det är på min bild) en ovan- och en undersida? Hur är det med husmans, med delikatess, med Siljans extragräddade?

Alla älskade varianter av vårt svenska knäckebröd får i gräddningen två sidor med olika ytstruktur.
Och den stora frågan, den lyder: vilken sida väljer du att bre ditt smör/margarin på?

Den som vill snåla på kalorierna skrapar tunt på sidan med de mindre groparna. Den som vällustigt smackar i sig såväl rejält med smör som ordentligt med pålägg ser gärna till att lägga den andra, gropigare, sidan uppåt innan smörkniven kommer fram och slätar sen ut ojämnheterna med fettet.

Nu har jag alldeles nyss fått lära mig att det finns ord för det där.
Knäckebröd har nämligen en vardags- och en söndagssida! Vilken antagligen betyder att i morgon, söndag, är det fritt fram för extra generös tilldelning av matfett på mackan.
Om det nu skulle råka verka tilltalande.
Att knäckebröd är gott både i helg och söcken, det står utom allt tvivel.

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. Min favorit! Fast den finska är ännu godare... Det där med smör är bara en modefråga, imorgon har forskarna nya regler.

    P.S.
    Vill du se när jag och Solzjenitsyn var på samma plats?

    SvaraRadera
  2. .
    P.P.S.
    Margarin breder jag inte på någon sida, inte ens på måndag.

    SvaraRadera
  3. Anonym3:29 em

    Precis som Merlina Merkouri (breder jag) ´never, never on the Sunday´-side. Inte ens på favoriten Siljans extra-gräddade.

    Kulsprutan

    SvaraRadera
  4. Jag brer alltid på avigsidan. Men smör ska det va!

    Hur vi geggade med smöret på knäcket när jag var barn, det ska jag inte äckla mig med här. Kan tillägga att barnvakterna inte tyckte att det var roligt. Att det skulle förekomma när mor och far var hemma är helt uteslutet.

    SvaraRadera
  5. ...och här har vi tydligen söndag hela veckan! :)

    SvaraRadera
  6. Jag fick också lära mig det där med vardag-och söndagssidan. Jag brer nog smör av gammal vana på vardagssidan, även på söndag. För övrigt är jag en riktig hårdbrödsälskare och skulle ha svårt att klara mig utan det. Förr var min klara favorit Havreknäcke, men nu har jag förälskat mig i Wasas surdegsknäcke. Min riktiga favorit är Speltebröd, det i brunt papper. Minns inte vilka som bakar det. Vet bara att det är väldans dyrt och köps bara till jul och andra stora helger.....:-)

    SvaraRadera
  7. Hannele - smör eller margarin, folk får väl ta det dom tycker smakar bäst!
    Kulsprutan - låter klokt.
    Bloggblad - jaha på avigsidan? och vilken är då det?
    Kattis - :-D
    Cicki - surdegsknäcke måste jag testa. Min gamla superfavvo var Rågi, men det finns inte längre tror jag.

    SvaraRadera
  8. (smakar margarin annat än just margarin? har faktisk testat en del olika sorter, blä!)

    SvaraRadera
  9. Å nu har jag köpt surdegsknäcke, tack vare Cicki! Men inte hunnit smaka.

    SvaraRadera
  10. Äter knäckebröd varje kväll! Älskar knäcke och äter alltid med ost (inget smör) och lägger osten på den sidan som din högra brödbit visar. Vardagssidan kanske?
    Här är ett recept på ett supergott knäcke:
    http://miasmix.blogg.se/2014/january/hemmagjord.html

    SvaraRadera
  11. Mia - jag ska verkligen ta mig samman och se om jag kan få till eget knäckebröd!

    SvaraRadera