måndag, februari 05, 2018

Med en person i fokus

Berätta om tre bra biografier, gärna om mer eller mindre kända personer. 
Så lyder påbudet från Lyrans Noblesser denna gång. Här kommer de:

"Piaf", om den lilla svarta damen med den stora rösten. Författare är hennes syster Simone Berteaut. Alla som gillar Edith gillar boken, tror jag. I "Momone" fortsätter Berteaut berättelsen om systrarnas barndom, men då med sig själv i fokus.

"Astrid Lindgren - en levnadsteckning" skriven av en av dem som stod henne allra närmast: Margareta Strömstedt. Vi slutar aldrig att beundra och intressera oss för den fantastiska Astrid.

"Jag är Zlatan" skriven av David Lagercrantz tyckte jag var intressant att läsa. Man hör Zlatans röst. Dock saknade jag att författaren aldrig lät sig själv komma till tals, beskrev aldrig hur de där samtalen gick till, hur reaktionerna dem emellan såg ut. Sedan blev jag också innerligt upprörd när jag läste hur lite hon fick betalt, kvinnan som transkriberat alla samtalen så att hon fick något som liknade tennisarm. De två inblandade herrarna borde verkligen ha haft vett att premiera hennes jättejobb, speciellt med den enorm försäljningssuccén i åtanke. Men det var ett litet sidospår till tematrion ...

Egentligen hade jag velat ta med "Blonde" av Joyce Carol Oates, men det är väl inte en "riktig" biografi antar jag. Fast när jag läste den kunde jag svära på att Marilyn Monroe hade berättat precis allt för författaren. En sån bok ramlar man inte på varje dag! Den är helt enkelt lysande.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Ja just det Jag är Zlatan läste jag faktiskt också och tyckte om.

  SvaraRadera
 2. "Jag är Zlatan" skriven av David Lagercrantz läste jag också. Kände inte till att kvinnan som transkriberat samtalen mellan dom fick uselt betalt. Däremot hade jag som medlem i Förlagsklubben förmånen att lyssna till David Lagerkrantz, där han beskrev samarbetet med Zlatan. Han tyckte mycket om Zlatan och samarbetet. Här skrev jag ett inlägg om föredraget:
  http://bp-computerart.blogspot.se/search?q=David+Lagercrantz

  PS. Tänkte på dig idag. Det där med inglasning av balkongen alltså. På min inte inglasade balkong var det 13 grader, på riktigt var det fem till sex minusgrader... DS.

  SvaraRadera
 3. Piaf - biografin tyckte jag mycket om. Blonde är det bästa som skrivits om Monroe! en helt fantastisk bok

  SvaraRadera
 4. Piaf har jag också i min trio, den var helt underbar!

  SvaraRadera
 5. Mycket spännande det där men hur man ska definiera Oates Blonde. Brukar kalla biofiction/biofiktion och gränsen mellan sådana böckero ch "rena" biografier är verkligen skiftande.

  SvaraRadera
 6. Kul med så blandade biografipersoner!

  SvaraRadera