måndag, juni 13, 2016

Han får min röst!

Alla har vi väl någon gång funderat över hur man hittar en politiker som man verkligen gillar. På riktigt. En person värd att rösta på, värd tillit – även om alla vet att det är svåra jobb de får, de som vinner de där valen.

Men nu har jag hittat mannen jag vill kampanja för. Jesper Berg heter han, och han är statsminister i Norge. Berg är en politiker med hjärta och tro på människan, han älskar sitt hemland, han värnar om miljön, han vill göra rätt och han försöker verkligen, både hemma och på kontoret, även om det inte alltid går jättebra.

Han är förstås fiktiv. Har huvudrollen i norska tv-serien ”Ockupationen”, som bygger på en idé av Joe Nesbø. Berg spelas av Henrik Mestad som i mitt tycke gör allt rätt. Kanske skulle han sadla om och bli politiker, på riktigt?! För också politiker behöver kunna spela olika roller ibland!

Norrmännen har hamnat lite i skuggan av svenskar och danskar när det gäller att skapa tv-drama, men faktum är att de gör jättebra saker. Som ”Himmelblå”, härlig feelgood i skärgårdslandskap, jag missade inte en ruta!, kriminalhistorien ”Frikänd”  så spännande  eller ”Halvbrodern” byggd på Lars Saabye Christensens fantastiska roman, för att ta några sentida exempel.

Ikväll sänds tionde och sista avsnittet av ”Ockupationen”. Politisk thriller kallas det och ja, serien gör skäl för namnet. Hur ska det sluta? Blir Norges statsminister knäckt av ryssarna? Eller klarar han att få stöd av såväl EU som USA, det har sett mörkt ut hittills? Nu måste väl Säpo-chefens svek avslöjas? Och så vidare.
Jag håller tummarna för Jesper Berg. Men det har ni redan förstått.

Och har du missat serien så är du bara att beklaga. För visningsrätten omfattar bara en veckas möjlighet till efterhandstittning på SVT Play. Du får hoppas på repris, om inte annat så för den där utmärkte statsministerns skull … han kanske får din röst också?

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. (just nu visar svt nästan bara norska program - ibland samtidigt i alla kanaler)

  SvaraRadera
 2. Näää det gör dom väl ändå inte?????

  SvaraRadera
 3. jo, det var norskt även i Kunskapskanalen här om kvällen, norskt alldeles nyss också. Och vem man ska rösta dessa tider är inte lätta att veta... men rösta måste man.

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen en bra serie. Men vilket slut. Att alla norrmän skulle stå upp till kamp kändes ju självklart. Men jag vill se hur det går. Är det månne så det kan få bli en säsong två.

  För övrigt tillhör Jo Nesbö en av mina favoritförfattare. Hans Harry Hole är en spännande figur med många bottnar. :-)

  SvaraRadera
 5. Låter som en serie i min smak. Tack för tips! Och visst skulle man ibland vilja plocka rollfigurer från TV serier och placera in dem i verkligheten!

  SvaraRadera
 6. Cicki - slutet var knepigt! Fast jag fattar inte hur de ska kunna få till en fortsättning även om det kändes "öppet".
  Anna - det VAR spännande!

  SvaraRadera