torsdag, mars 21, 2024

Poesi, dikt och vers

Det råkar vara Världspoesidagen i dag. Den firas för tjugofemte gången. I mitt fall är det nog den första. Ofta bekänner jag att jag visserligen är bokvän, men att mina känslor för poesi är lindrigt sagt ljumma.

Två diktare har jag tagit till mitt hjärta: Gustaf Fröding och Ernesto Cardenal. Övriga fastnar liksom inte. Några epos (Tegnérs "Det eviga"!) kan jag ändå utantill sen skoltiden, men de poppar sällan upp i min hjärna i dag. Jag har gett moderna poeter som Kristina Lugn, Göran Greider och Bodil Malmsten chanser, kan se poänger i deras texter, men som sagt: de fastnar inte. 

När det kommer till dagsvers, som är en synnerligen ädel konst om än tämligen omodern, kan jag däremot märka att hjärtat klappar lite extra. Samma sak med klurigt ihopkomna limerickar, Hasse Alfredson var en mästare. Roligt nog lever åtminstone dagsversen vidare, om än bara fläckvis. Härom dagen dök en liten pärla upp på Dagens Nyheters Namn & Nytt-sida, en avdelning i tidningen som annars tappat så gott som all sin gamla charm. Då hade gudabenådade kåsörer som Red Top sin hemvist där. 

Dock har tidningen även nu en medarbetare som under signaturen W-bom skriver dagsvers på sidan, och jag måste erkänna att han (för det är väl en han?) lyckas emellanåt. Som med denna, publicerad som "engelsk språkövning" som vore den skriven av Kate Middleton herself (a k a Princess of Wales) under rubriken "A Little Makeup": 

They say my latest picture is a fake.
What´s wrong with Photoshop for heaven´s sake?
Ask Megan if the media are loyal
to truth in their reporting on a royal.
Yes, every Windsor is a living prey
In Swedish gossip, too. You often say:
"Diana is a saint and Charles a clown.
We know for sure. We´ve watched ´The Crown´"

En annan dagsvers som suttit inramad på min vägg sedan 1965 skrevs av Alf Henrikson och den är en gyllene regel, eller borde åtminstone vara det, för alla som hamnar i samma yrke som jag, alltså journalistens. Det här är "Maxim för en tidningsman":

"Tusenden som kan mindre

men och hundraden som kan mer
skall sitta och läsa i morgon
vad i afton du skriver ner.
Det skall du alltid betänka
att dina notiser ser
ej blott tusenden som vet mindre än du
men ock hundraden som vet mer."

Och apropå det där med att gilla eller ogilla poesi drar jag mig gärna till minnes denna limerick, också hämtad från DN för länge sedan, utan namngiven upphovsperson: 

En ung poet ifrån Prag
gav ut dikter på eget förlag
men han blev besviken
för den stora publiken
tyckte inte om orimmad vers.

Copyright Klimakteriehäxan (och DN, antar jag)

9 kommentarer:

  1. förbjuden poesi är temat på Stadsbiblioteket i Göteborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förbjuden - av vem och varför då?

      Radera
    2. brittiske W.H. Audens böcker var förbjudna i Sovjet, Amanda Gormans lyrik förbjuden i skolor i USA och får inte säljas till unga eller lånas på bibliotek, kinesisk förläggare sitter i fängelse...

      Radera

    3. Boris Chersonskij och Ludmila Chersonskij kommer till Göteborgs stadsbibliotek, yttrandefrihet är inte självklart i världen

      Radera
  2. Det är konstigt men jag gillar anglosaxisk vers betydligt mer än svensk. Tror att det beror på att det finns mer underfundig humor i deras alster...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brist på humor är förödande!

      Radera
  3. "Tusenden som kan mindre
    men och hundraden som kan mer
    skall sitta och läsa i morgon
    vad i afton du skriver ner.
    Det skall du alltid betänka
    att dina notiser ser
    ej blott tusenden som vet mindre än du
    men ock hundraden som vet mer."

    Är ju inte så inriktad på dikter men den där gillade jag, ligger ju lite i tiden även nu.
    Hade en bekant som skrev dikter för många år sedan, minns inte vad han hette men han var riktigt duktig, tror han gav ut något senare, minns inte riktigt dock.

    Ha nu en fin eftermiddag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja att den är femtio år gammal märks liksom inte! Alf Henrikson var ett geni.

      Radera