lördag, mars 09, 2024

Veckans mening – om dagböcker

Varje lördag är vi några som, i Skriv-Roberts efterföljd,  presenterar en mening vi nyss läst, en mening som av en eller annan anledning fått oss att tänka till en sekund extra. Den mening som hejdat mig i min läsning denna gång är faktiskt dagsfärsk. Jag hämtar den ur Dagens Nyheter, där Marianne Lindberg de Geers nya bok recenseras. Den heter "På riktigt" och är den fjärde (?) av hennes utgivna högst personliga dagböcker. Det har blivit en uppenbart lönsam trend att publicera de där anteckningarna om vad livet bjudit dag efter dag. Där finns Lars Norén, Ulf Lundell och Karl-Ove Knausgård i första ledet. Alla säljer kanonbra. Så visst är det logiskt att en etablerad svensk kulturkvinna satsar i samma genre! I fjol kom "Faktiskt tyvärr" ut och jag tänkte att har man levt så många år med Carl Johan de Geer som MLdG gjort måste man vara en rätt spännande person själv. Lånade hem (den tjocka) boken. Tröttnade snabbt och definitivt efter kanske femtio sidor. Om du tänkt i samma banor vill jag bara varna dig: boken är genuint tråkig. Din och min dagbok, om vi skriver någon, skulle vara minst lika läsvärd. Möjligen mindre pratig. Problemet är bara att ingen skulle komma på tanken att ge ut den. Så här lyder meningen jag väljer ur recensionen, som banne mig får en hel sida i papperstidningen:

"Det känns lika ospännande att läsa om ett år gamla Ukrainauppdateringar som tidigare dagböckers coronareferat."

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. dagböcker med urklipp om coronareferat är intressant, samt om brittisk brexit...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag hoppar över.

      Radera
    2. Bra bok för barn att få förståelse, läste tillsammans med 9-åringen.

      Radera
  2. rekommenderar:
    Du vet inte vad krig är : en ukrainsk flickas dagbok (2022) av 12-åriga Yeva Skalietska ögonblicksbeskrivning från dag 1, inget historiskt efteråt-berättande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst. Inte särskilt imponerad. Den här tjejen hade tur som blev upplockad av ett brittiskt tv-team och därmed slapp undan. Medan hennes kompisar som blev kvar i Ukraina verkligen fick veta vad krig är. Det var deras texter som berörde mig, inte hennes.

      Radera
    2. Bra bok för barn att få förståelse, läste tillsammans med 9-åringen.

      Radera
    3. Kanske "värre", mer realistiska krigsskildringar skulle bli alltför skrämmande.

      Radera
  3. Citatet du plockade kunde ha varit din egen kommentar om boken om jag förstår dig rätt. Har aldrig skrivit dagbok (om man inte räknar vissa blogginlägg då) och bara läst en enda dagbok, och det var Anne Franks dagbok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - och jag kommer verkligen inte att ge henne en ny chans! Hennes man däremot har skrivit flera riktigt bra saker.

      Radera
  4. Tråkiga och intetsägande böcker bör inte ta upp ens tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä så långt liv har man ju inte. Och inte så mycket tålamod heller!

      Radera