söndag, mars 31, 2024

En favorit tar ner skylten

Butiksdöden, den så sorgliga, skördar ständigt nya offer. Senast en av mina riktiga favoriter, modeaffären Räddningsplankan som i ganska precis 23 år legat vid Köpmantorget i Gamla Stan. I veckan stängdes dörren som vetter ut mot "Sankt Göran och draken" definitivt. Då var lagret rensat, "tack-och-hej"-skylten på plats i fönstret, och ägarinnan inleder ett nytt liv som pensionär. 

Kerstin Hed, med bakgrund i reklambranschen, är en eldsjäl när det handlar om kläder, och inte vilka plagg som helst! I hennes butik har man hittat saker som ingen annan kunnat erbjuda. Kundkretsen har insett det och den har omfattat såväl kungligheter som "vanliga" kändisar, och inte sällan har stylisterna som jobbar med "Gör om mig" i Go´kväll i SVT lånat kläder här till sina offer som behövt piffas upp.

Den här klänningen från Mashiah var fantastisk
och passade mig precis ... Foto Kerstin Hed
Hur jag upptäckte just den här affären minns jag inte, förmodligen en ren slump, men det måste ha varit när den var tämligen nyöppnad. Den gången gick jag hem med en vit klänning, ursnygg  jag har den kvar! Sedan dess har det blivit rätt många besök, rätt många plagg (och rätt många kronor, det ska medges). Fast häftigaste designern av dem alla, Mashiah, har jag aldrig tyckt att jag haft råd att satsa på. Det märket har ingen annan än Kerstin sålt i hela Sverige. Galet snyggt!

Många är också de turister som gjort fynd när de strövat genom gränderna i Gamla Stan och plötsligt stått utanför skyltfönstret där både skor, smycken och väskor men framför allt originella klädesplagg dragit blickarna till sig. Kerstin har gjort sina inköpsresor, till Paris, London, Köpenhamn exempelvis, och plockat ut guldkorn som ingen fegis skulle våga satsa på. Det har gjort hennes kunder glada!

Ett par skor har jag också köpt. Det är franska boots, och jag föll pladask när jag fick syn på dem. Och eftersom jag upptäckte att de också var bekväma var saken klar: det blev affär. Sedan vet jag inte riktigt vad som hände, men jag glömde bort dem. Ställde in kartongen i en garderob. Fast nyligen upptäckte jag denna gömda skatt!

På med bootsen och ut (jo, man kan gå i dem också!). Och vad händer? Jo jag får kommentarer! Av vilt främmande människor. Först en kvinna som tvärnitar på Hornsgatan, stirrar på min fötter och undrar: "VAR?" Kunde förstås bara meddela att hon var för sent ute. En ung tjej gick förbi mig när jag satt och väntade på bussen och komplimenterade mig för min fotbeklädnad. Men häftigast var ändå att en busschaufför, en man kanske 50+, hälsade mig välkommen ombord med orden: "Coola boots!". Allt detta inom loppet av en dryg timme!

Just den sortens jättehärliga anmärkningar har jag nog nästan bara fått för saker jag köpt på Räddningsplankan. Mitt allra sista köp är ett mellanting mellan kofta och kavaj, svart, i skön kvalitet och med ett häftigt broderi på ryggen. Då var det rea. Den gången var ordet SLUTREA ett oomkullrunkeligt  faktum. 

Visst är det sorgligt när originella butiker dör, tar ner skylten helt enkelt. Men det är klart att det måste löna sig att hålla öppet. Jag får väl trösta mig med att jag "sparar" lite pengar framöver ... och jag har ju många plagg kvar, självklart. Måtte de inte krympa i garderoben!

Kerstin, som jag kommit att betrakta som en väninna, önskar jag förstås en ljus framtid med många roliga händelser, spännande resor och kul fester. Häftiga kläder som passar för alla tillfällen har hon redan.

Ack ja, en efter en får de ta ner skyltarna, butikerna som ju egentligen behövs för att
städer ska leva. Båda dessa butiker finns några dagar till på Götgatan.
Det är förstås Skyltsöndag i dag också. BP är projektets "plastmamma" och beskyddare. Andra bloggare som brukar leverera skyltar är Angelgirl, AnkiByblixtraCarita ChristianKajsaLisa LillaSyster, Paula, PettasSusjos ,Stefan,Tony, Åke.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

  1. 23 år för en butik är inte illa! Härliga fynd du gör!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fynd i a f om man tänker på originalitet!

      Radera
  2. LillaSyster4:09 em

    Så coola boots! Sorgligt när favoritbutiker upphör. Jag kommenterade en snygg ryggsäck igår. Snyggt skyltat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite annorlunda skyltning förstås, bootsen älskar jag!

      Radera
  3. Roligt namn på butiken och tråkigt att den stänger för det lät som en unik butik.
    Fin klänning du hittade och läckra skor som jag förstår väckte uppmärksamhet.
    Håller med dig om att det är tråkigt när bra klädbutiker stänger. Hade en favoritbutik i Luleå som sålde kläder och skor, som inte fanns i andra butiker och när ägaren sålde den vidare, så blev det inte samma sak och till slut så gick den i konkurs, men kan än idag sakna butiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Namnet bygger på att här skulle man kunna hitta det man inte lyckades finna nån annanstans och som verkligen passade ett behov!
      Klänningen "hittade" jag förvisso men köpte den inte. Alltför dyr. Och den sortens plagg dök aldrig upp på rean ...
      Det är rent generellt sorgligt när små butiker inte klarar att överleva, ändå hörde jag i radio nyligen att försäljningen av både kläder och skor har återhämtat sig en del.

      Radera
  4. Jag är tagen!!! Räddningsplankan är ett minst sagt udda namn, och uppenbarligen rätt namn, då jag är nästan övertygad om att plaggen/skorna i den butiken inte fanns någon annanstans i Stockholm.
    Är inte mycket för klänningar, men den som butiksägaren har på sig är helt underbar. Den påminner mig om en klänning jag hade i slutet av 1960-talet som jag hade "importerat" från Paris. Ja, mode går ju som bekant i cyklar...
    Bootsen - ja, att de väcker uppmärksamhet förstår jag verkligen. Kul att du "hittade" dom och att du nu använder dom. De har nog inga dubbelgångare i Stockholm heller gissar jag. Skoj att de fortfarande passar...
    En jättefin Skyltsöndag! Tusen tack för den och alla länkar:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt: väldigt mycket av det som fanns i den butiken gick inte att hitta i andra butiker i stan.
      För tydlighets skull;: det är JAG som har klänningen på mig på fotot - och butiksägarinnan som tagit bilden!!!!
      Skor passar utan problem även om de är några år gamla, man får vara glad att inte fötterna blivit knallfeta antar jag ...

      Radera
  5. Svar: Ooooops! Ja, det missade jag totalt - att det var du på bilden alltså. Läste slarvigt - Kerstin Hed, och trodde att det var hon på bilden. Sorry!

    Så himla snygg bild på dig. Kanske dags att byta profilbilden här hos dig;-) Hoppas förresten att du köpte en läckra klänningen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det blev inget köp, tyvärr. Tyckte att den var för dyr.

      Radera
  6. Me again: Vågar knappt säga det - fy f***n så snygg du är!!! Nu vågade jag och uppmanar en gång till att du byter profilbilden;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. För dålig upplösning på bilden ... så det går inte!

      Radera
  7. Förlåt, me again! Och nej, jag stalkar dig inte. Men självklart bytta jag vatten varje dag på de illaluktande påskliljorna. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Men från och med nu blir det påskliljor i krukor som inte luktar illa. Enligt "experterna";-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudsaken är att du har lite blommor att titta på och njuta av!

      Radera
  8. Wow, vilken butik, den har jag missat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och nu kom du för sent ... kan bara beklaga, för det har varit en guldgruva för oss som gillar kul kläder!

      Radera
  9. Men nog är det sorgligt att butiken stänger! Hon hade ingen tanke på att sälja butiken vidare till någon hugad spekulant som hade samma affärsidé? Eller kanske var hon ett unikum och tyckte det var lika bra att bomma när hon nu tar pensionsledigt. Bootsen är så fina. Jag har ett par svarta kängor med röda rosor broderade på skaften, fått många komplimanger för dem. Passade perfekt för tio år sen, vad har hänt? Jo fötterna svullnar...Visst går det på foten men efter en timme börjar stortårna gråta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon kände inte alls för att nån annan skulle sälja kläder i "hennes" butik. Tror det blir nån sorts restaurang i lokalen, i samarbete med en krog tvärs över gatan.

      Radera