onsdag, mars 13, 2024

När dagboken inte längre är privat

Att skriva dagbok är något som många ägnar sig åt. Har hittat min egen, present på min 9-årsdag, plikttroget ifylld under en kortare tid, sedan för evigt bortglömd. 

Men det finns förvisso andra dagböcker som gjort och fortfarande gör intryck, som "Anne Franks dagbok" exempelvis. Selma Lagerlöf var inte heller gammal när hon skrev sin "Dagbok", jättebra läsning också nu. Adrian Mole är ännu en som är klart underhållande, men där tar min lista över läsvärda dagböcker slut.

Anaïs Nin skrev dagbok, men det vet jag bara för att hon är så flitigt förekommande i korsord, läst henne har jag inte. Och faktum är att jag tror att alltför många får se sina anteckningar i tryck, om det som hänt i både helg och söcken, oavsett hur (o)märkvärdigt det kan vara.

Ulf Lundell har sålt hur många "Vardagar" som helst, Lars Noréns dagböcker läste hela kultur-Sverige om inte annat så för att få veta om de bevärdigats med ett omnämnande. Karl Ove Knausgaard har också redovisat livets detaljer på väldigt många boksidor. Men alla dessa tre herrar har jag valt bort: för mångordiga, för självcentrerade tänker jag, väl medveten om att mitt omdöme grundar sig på väldigt små för att inte säga inga insikter. Har valt bort dem ändå.

Bodil Malmsten publicerade sina dagboksliknande bloggtexter i bokform under den tid hon var "landsflyktig" och bodde i Frankrike. Jag köpte och läste  och blev, mot förmodan eftersom jag gillat annat hon skrivit  besviken. Att läsa om en sedan länge avgjord fransk valkampanj och en lika avslutad fotbollsturnering kändes bara som "yesterdays news", tillförde ingenting nytt.

Dock tänkte jag ändå ta ännu en kvinnas vardagsskildringar till mig, och lånade Marianne Lindberg de Geers "Faktiskt tyvärr" på biblioteket. Men stärks bara i min uppfattning: dagböcker är privata. Tror att jag, om jag nu vore dagboksmänniska, skulle skriva lika (o)intressant om mitt liv som MLdG. Alla äter vi ju, ser på tv, handlar, oroar oss för sjukdom, pratar med grannar och vänner, gläds åt barn och barnbarn i den mån vi har dem.

Alltså gav jag upp och lämnade tillbaka den här till biblioteket utan att ha läst mer än en liten del. Likväl har nu en fortsättning publicerats, "På riktigt", och det blir den fjärde av hennes dagböcker som tryckts. Jag citerade en recension här. Tänker inte ge den en chans.

Det har blivit på tok för vanligt att ge ut folks dagböcker i tjocka volymer för flera hundra spänn styck. Tror att fler borde hålla fast vid grundtanken att dagboken inte bara är personlig, den är dessutom privat. Och bör förbli det.

Jag kan göra ett undantag. Min gamla Expressen-kollega Peter Himmelstrand, som gjorde hur många svensktoppslåtar som helst, tror jag lyckats på pricken skildra många unga flickors dagbokstankar när han skrev "Kära dagbok". Den blev en hit med Nina Lizell 1968 och kan avnjutas här! "Nu har jag mött Honom" är det stora som hänt i just den flickans liv ...

Copyright Klimakteriehäxan 

20 kommentarer:

  1. Det finns dagböcker och dagböcker,
    de intressantaste dagboksidor skrev min farfar 1939 när han fick evakuera från Sovjet i godsvagnar, min far var 10 år

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis gör det det. Och har man en personlig anknytning till den som skrivit ökar självklart intresset.

      Radera
  2. Förutom Anne Franks dagbok har jag inte läst en enda och har själv aldrig skrivit dagbok heller. Minns att jag fick en sådär käck dagbok i födelsedagspresent när jag fyllde nio eller tio år. Du vet en med lock och nyckel. Aldrig använt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så ser min dagbok ut, från min 9-årsdag. Den ligger här nånstans och jag tänkte ta en bild men kan inte hitta den ... Blogg är ju åtminstone för en del en variant på dagbok, fast jag inte använder min på det viset. Nåt klassiskt dagboksskrivande har det aldrig blivit.

      Radera
  3. Tänker på många som skriver modifierade dagböcker när de skriver blogg. För oftast skriver en ju inte ut allt- Säkert finns det de som gör det...
    Anne Frack och hennes dagbok är ju ett stort stycke historia. Har läst den flera gånger . Ulf Lundell och Bodil Malmstens dagböcker har jag också läst men inte går de direkt till historien. Roligt att du nämner Peter Himmelstrand. Ska absolut ta mig en närmare titt här-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobbade med Peter H under just den tiden när han regerade på Svensktoppen, han hade det i nyporna! Dessutom en mycket stark känsla för svenska språket.
      Blogg som dagbok kan säkert funka för somliga, men det mest privata blir väl lite knepigt att hantera kanske?

      Radera
  4. Svar: Zlatans båda söner satsade på taekwondo vär det var yngre (https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/qnLjPO/succe-for-zlatans-soner-i-taekwondo), men uppenbarligen ville de ändå gå i faderns fotspår - suck!!! Tror inte att de vet vad det går in för här...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är lätt att tycka synd om dem ... även om det matas med guldsked.

      Radera
  5. Jag har inte läst några dagböcker (förutom mina egna). Håller med om din syn, dagböcker är privata och nog ganska ointressanta för någon annan än skribenten själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med vissa undantag, naturligtvis!

      Radera
  6. Winston Churchills dagböcker vill många läsa, Tage Erlander etc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gamla politikers i efterhand avslöjade tankar kan sprida nytt ljus över historien, det är en nisch som jag förstår vitsen med.

      Radera

  7. I stort sett håller jag med dig, men jag har fler läsvärda dagböcker på min lista än du.
    I Pepys dagböcker får man en god insikt om hans dagliga liv i London — om kläder, frillor och den nya drycker te.
    Marie Bashkirtseffs dagböcker går inte heller av för hackor, som när hon en natt går ett ryck och känner sig tvungen att slänga salsklockan i sjön.
    Du påminde mig om att jag någonstans har en lista med dagböcker som jag tänkt titta närmare på — får nog leta fram den.
    Fredrika Bremer och Barbro Alving är bara två av våra svenska dagboksskrivare.
    Och Glömmingeskolan Astrid Lindgrens fiktiva ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är Bang verkligen dagboksskrivare??? har läst en hel del av henne, så bra!

      Radera
    2. Det var Bangs ”Dagbok från Långholmen”, som jag tänkte på. Hon har nämt dagboksskrivande i några andra texter, men inte publicerat någon annan dagbok.
      Blev tvungen att googla på Glömmingeskolan som är ”en kommunal grundskola inom Mörbylånga kommun som erbjuder årskurserna”.
      Några stordåd krävs tydligen inte för att bli normgivande stavning.
      Margaretha

      Radera
    3. Ja men visst!!!! Glömde! Har läst om hennes tid i fängelset! Fantastisk kvinna!
      Det där med "automatisk stavningskontroll" kan verkligen överraska!

      Radera
  8. Lär mig aldrig att läsa korrektur så noga att inte stavningskontrollen får sista ordet!
    Glöm inte, är uppmaningen i sista meningen.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömmingeskolan - undrar vad den gjort för att kunna tränga sig på??? :-D

      Radera
  9. Gubbdagböcker intresserar mig föga. Konstigt nog blev jag nyfiken på MLDG:s dagbok (jag har annars lite svårt för henne - av det jag sett av henne i tv, får jag en känsla av att jag skulle vara rädd för henne IRL). Jag sträckläste dem ... blev förvånad över att hon var så frispråkig - att hon lämnade ut namn på folk (kändisar) som hon ogillar och orsaken också. Och ännu mer förvånad över att hon inte själv inser hur hon avslöjar sina känslor för läsaren, mellan raderna ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj du sträckläste!!!! Det har jag riktigt svårt att fatta, måste jag erkänna ... men smaken, vi vet hur den är beskaffad. Dessutom är jag nog inte tillräckligt intresserad av henne, beundrar inte hennes bilder heller.

      Radera