fredag, mars 08, 2024

På kvinnodagen

Hon heter "Haggan" och är gjord i keramik av Stefanie Gripenberg, som med sin skapelse vill visa en inte alldeles ung kvinna som gör som hon själv vill, "en som inte orkar bry sig om oviktiga grejer och detaljer, som skiter i allt och tar en cigg istället" som konstnärinnan själv uttrycker det.

Är inte övertygad om att den filosofin är den bästa, men tycker ändå att hennes tant passar en dag som denna. Hon är en kvinna som varit med ett tag och som förmodligen hanterat både stora och små sorger och glädjeämnen. "Haggan" finns med på årets Vårsalong på Liljevalchs.

Vad beträffar kvinnodagens berättigande tycker jag att Hannele i dag formulerat det så himla bra att jag citerar: "Tiden har stått stilla, utvecklingen går bakåt, kvinnor har det bedrövligt i många fattiga länder: tvångsgifte, misshandel, ingen skolgång för flickor. USA har gått bakåt med kvinnors rätt. Även i Norden finns trafficking, kvinnomisshandel, löneskillnader, färre kvinnor i toppen, överallt ser man skillnader som beror på kön." Tyvärr kan den där listan göras mycket längre, men nog räcker det där!

Det lär inte bli så stora kliv framåt vad beträffar kvinnors rättigheter i dag heller, lika lite som det blivit det andra år. Men vi har i alla fall tur med vädret ... åtminstone i huvudstaden, där solen skiner snällt.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. visst blir man lite rädd när såna länder som USA rusar bakåt, blir mörkrädd när kvinnor i Afghanistan måste sluta med sin utbildning... i Norden är vi rika och välmående, tack vare att alla har fått utbildning, oavsett kön eller inkomst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I alla fall nästan alla ... men vi är oerhört priviligierade. Ingen tvekan om den saken.

      Radera
    2. obligatorisk folkskola för alla över 150 år, universitet gratis

      (jag har studerat ganska nyligen med lånade böcker från universitetsbiblioteket, suttit på referensbiblioteket, när böckerna upptagna)

      Radera
  2. Stare Ström5:38 em

    Solen skiner i Skåne också, en ljusglimt denna kvinnodag! Ni är säkert snart ikapp Skåne med alla vårblommor som bara väntar på att få sticka upp huvudet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar ... men lördagen är grå ...

      Radera
  3. Sol i Västergötland, nära Smålandsgränsen också. Tycker det är skillnad på att vara under hot som kvinna och inte ha samma lön som en man. som lärare har jag f,ö aldrig blivit bedömd efter kön. sen är det orättfärdigt låg lön. Vilket gäller Sverige, men inte andra länder...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hanteras kvinnans rättigheter väldigt olika runt om i världen - ofta på ett riktigt upprörande sätt. Afghanistan och Iran leder kanske den ligan, men tyvärr är raden rätt lång.

      Radera