tisdag, mars 12, 2024

En Oscar utöver det vanliga

Det blev
som jag hoppades: "20 dagar i Mariupol" blev bästa dokumentärfilm när Oscars-statyetterna delas ut i USA i går natt. Den första Oscar-vinsten någonsin för Ukraina. Men den vanns för en film som producenten Mstyslav Chernov själv sa i sitt tacktal att han "önskar att han aldrig gjort".

Hans tal liknar inget annat som hållits i ett sådant här sammanhang. Han är sammanbiten, allvarlig och mycket, mycket sorgsen när han pekar på några av alla de grymma fakta som skapar nutidens historia i hans hemland, där han stannade kvar tillsammans med några kollegor (alla ukrainare) som med uppenbar risk för sina liv spelade in materialet till filmen.

Filmen finns fortfarande att se på SVT Play. Den är som jag skrivit tidigare hemsk och jobbig att titta på, men ibland måste man se ruggigheter för att förstå något av världens ondska  och för att vilja göra någonting åt den. Eller åtminstone försöka hjälpa de oskyldiga offren.

Bild ur den nu Oscars-belönade filmen.

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

  1. Har sett filmen på BBC och visst är den hemskt att titta på. Intervjun med producenten Mstyslav Chernov var inte gripande men på något sätt surrealistisk. Han verkade liksom "distanserad" eller hur jag ska säga.
    Bra att han fick Oscarn. Åsså fick väl Oppenheimer resten eller...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han bet verkligen ihop - antagligen för att inte börja fulböla. Dock fattar jag inte varför NBC-versionen - som jag hittade på Youtube - är så konstigt uppklippt, du tror att det är en intervju - men ingen intervjuas mitt under prisutdelningen, det är jag ganska säker på?!?!

      Radera
  2. Något jag borde se alltså...tack för tipset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är otroligt bra. Och hemsk.

      Radera