onsdag, november 29, 2023

Att bli skrämd på riktigt

Att bli rädd kan bero på så mycket och betyda väldigt olika saker. Det kan handla om att tillfredsställa vårt behov av kill-i-magen och som sådant vara tämligen oskyldigt. Men det kan också handla om att stöta på ren ondska i verkligheten, att möta saker i livet som får hjärtat att stanna åtminstone i bildlig bemärkelse. Vilka kulturella  verk har skrämt dig rejält? undrar Enligt O i Veckans kulturfråga.

Visst har jag väl känt skinnet knottra sig vid läsningen av någon deckare med ett riktigt blodigt illdåd i, men faktum är att jag noggrant undviker den sortens "kulturella verk" numera. Detta eftersom jag anser att vi tvingas möta så mycket elände på riktigt att det inte finns plats för skrämmande fiktion.

Låt mig peka på ett kulturellt verk som så sent som i går visade på så mycket ondska, så omfattande lidande och så obegripliga grymheter att det i princip inte går att ta in. Jag såg dokumentärfilmen "20 dagar i Mariupol" i SVT. Om hur ryssarna till sist vann och tog över den en gång blomstrande staden från ukrainarna. Tre medarbetare, själva ukrainare, från nyhetsbyrån AP samlade bildbevisen med uppenbar risk för sina egna liv.

Du kan se filmen på SVT Play. Om du törs, alltså. Ingen som ser den kan undgå att bli skrämd av vad människor kan göra mot varandra, mot gamla, kvinnor, barn som inte ens fötts. I presentationen står att "programmet innehåller obehagliga scener". Utan tvivel är det så. Men som flera medverkande säger: världen behöver se, världen behöver veta. Så ja, jag rekommenderar dig att titta.

Ur "20 dagar i Mariupol"

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Bra fråga där, har jag blivit skrämd någon gång på det viset.
  När man läser om ondskan i världen så blir man ju skrämd, såååå mycket ondska både historiskt och nu.

  Ska ta och följa länken där, tack för tipset.

  Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste koppla bort "den riktiga världen" emellanåt för att stå ut! Men vi behöver ändå bli påminda, gång efter gång.

   Radera
 2. Elände har alltid funnits, och nöjen viktigt även under "dåliga" tider. Svensk Filmindustri har väl aldrig producerat så mycket film som under krigsåren... med visst propagandist innehåll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart humor har räddat många liv. Svensk långfilm möjligen något färre ...

   Radera
 3. verkligheten överträffar nästan alltid dikten. vad är det för fel på människan? inte ett skvatt har man lärt sig av historien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej lärdomarna är dyrköpta men sitter ändå väldigt långt inne.

   Radera
 4. Ja verkligheten får en verkligen att förlora hoppet om mänskligheten. Tur ändå att det faktiskt finns människor som står på den "goda sidan".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, beundransvärda hjältar dyker upp och det får vi som sitter hemma i stugvärmen vara oändligt tacksamma för.

   Radera
 5. Tack för tipset! Ska absolut se filmen Har helt missat den. Ja, alltför många sitter hemma och väntar på att andra ska utföra något...
  Att bli påmind om att det finns annat än "influencers" och konsumtion och den historia som finns och funnits är viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan bara beundra och förundras över dem som verkligen gör en insats för sina medmänniskor.

   Radera