söndag, november 19, 2023

CITAT om språkfel som känns

Språkfel gör inte bara att det skaver i öronen eller svider i ögonen hos somliga. Grammatiska missar kan också orsaka stress. Det fastslår forskare vid University of Birmingham, Storbritannien, som har undersökt hjärtslagen hos 41 testpersoner som fick lyssna till såväl grammatiskt felaktiga som korrekta meningar. /.../ Försökspersonerna reagerade rent fysiskt på misstagen. Vid fel blev hjärtslagen mer regelbundna – vilket är ett typiskt stressymtom. Intervallerna mellan hjärtslag hos en avslappnad person varierar däremot mer. När testpersonerna hörde grammatiskt korrekta meningar var hjärtslagen inte heller lika regelbundna.

-Språktidningens chefredaktör Anders Svensson slår i sin krönika i Dagens Nyheter i dag fast att det folk säger i vår närhet direkt kan påverka våra hjärtan, fysiskt alltså. Ja men är det inte det vi så länge har påstått, vi självutnämnda språkpoliser, att det kan göra ont i hjärtat att lyssna på vad folk säger emellanåt?

2 kommentarer:

 1. söker inte fel, lyssnar på berättelsen, även bland vänner... i talspråk blir det "fel" när man avbryter, ändrar sig och så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel behöver man tyvärr inte leta efter. Det dräller av dem. Man får försöka stå ut ...
   :-D

   Radera