torsdag, november 23, 2023

Den enda frågan

Mia i bokhörnan kommer med en riktigt svår utmaning när hon formulerar helgfrågan denna gång: Om du kunde träffa en författare, död eller levande, och ställa denne en enda fråga, vem skulle författaren vara och vad skulle du fråga?

Bild från Britannica
Snudd på omöjligt, dels att välja författare, dels att begränsa sig till EN fråga. Men man kan ju alltid försöka. Då uppsöker jag Harper Lee, kvinnan som gjorde storsuccé med "Dödssynden" (To Kill a Mockingbird) och sedan inte gav ut något mer. (Lustigt nog har boken fått en ny titel på svenska efter alla år: "Att döda en härmtrast" heter nyutgåvan i pocket.) Efter hennes död publicerades "Ställ ut en väktare" (Go Set a Watchman) som hon faktiskt skrev före debuten.

Och den enda frågan då? Jo tämligen kort och koncis: Vad är (den uppriktiga) förklaringen till att du inte skrev mer?  "Dödssynden", som hon också fick fina Pulitzer-priset för, kom ut 1960 när hon var 34 år och hon levde till 90 så på papperet fanns det gott om tid ... men visst, det är inte alltid som gott om tid är lösningen. Det är jag helt införstådd med.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Ja det vore väldigt intressant att veta varför hon inte skrev mer. Kanske hade hon fått fram sitt budskap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så fick hon skrivkramp efter alla hyllningar, så där som vissa Nobel-pristagare vittnat om??? gissa kan man ju alltid ...

   Radera
 2. gillar det där programmet i svt där de bjuder döda vänner och släktingar på middag

  SvaraRadera
 3. Det skulle jag också vilja veta. (Så löjligt att byta namn på boken. Den har ju hetat Dödssynden i alla år. Sätt ut en väktare tror jag att jag har i bokhyllan, men jag har inte läst den än.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte heller läst hennes andra bok. Ja det där namnbytet är verkligen märkligt.

   Radera
 4. det vore verkligen en befogad fråga. fånigt att byta namn på boken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore intressant att få veta hur man tänkte när boken döptes om. Såg iofs att det finns en rad böcker som heter "Dödssynden" numera, om det kan ha spelat roll? Men Harper Lees borde ha varit först!

   Radera
 5. Jaha, skrev hon inte mer än den. Det var ju märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!!! Ett one-time-wonder som det verkligen dånat om (den andra boken räknas liksom inte, bl a för att manuset var äldre)

   Radera