torsdag, mars 14, 2024

Fria fantasier om en bokklubb

Lite osäker är jag på hur man ska tolka helgfrågan från Mia i bokhörnan denna gång, men jag slår till! Så här lyder frågan?
Fiktiv bokklubb: Om du skulle starta en bokklubb baserad på karaktärerna från en enda bok, vilken bok och vilka karaktärer skulle du välja?

Jaha! Var hittar jag boken med det mest spännande persongalleriet? "Folk med ångest" av Fredrik Backman är en kandidat. "Pippi Långstrump" är en annan, Prusseluskan och Kling och Klang skulle nog kunna tipsa varandra om böcker, precis som kvinnorna i Lena Anderssons "Studie i mänskligt beteende" ... men jag återvänder till en gammal favorit.

I "Drömmar vid havet" av Björn Larsson, en roman som jag hyllar varje gång jag får en chans, finns ett gäng människor som verkligen skulle kunna diskutera allt möjligt som har med livets olika aspekter att göra. 

Huvudperson är kaptenen på ett litet kustfartyg, den levnadsglade och älskansvärde Marcel, av oklar nationalitet. Hans styrman, svensken Sundgren, är betydligt mer jordnära och bekymrar sig ibland för vad hans kapten gör. Ombord på deras båt kommer personer från helt olika håll, de känner inte varandra men deras liv länkas ihop under resans gång och under Marcels inflytande.

Dataveteranen Jacob Nielsen har tappat kontakten med sin familj hemma i Danmark, Peter Sympson är en irländsk juvelerare med smak för och på ständig jakt efter de ädlaste stenar. I Frankrike lever Madame Le Grand, änka efter en mäktig redare som lämnat ett stort tomrum i hennes själ. Och så har vi den unga och vackra spanjorskan Rosa Moreno, som bara fyllt 22. Hon drömmer om kärleken och tror att hon funnit den när hon mött kapten Marcel.

Där har ni sex personer med väldigt olika bakgrund och kunskaper som skulle kunna bli en lagom stor bokcirkel. Personligen skulle jag vilja vara flugan på väggen, den där som hör men inte märks, när diskussionen drar igång. Sedan återstår ju frågan vilken bok det där gänget skulle välja!?!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

  1. Tack vare dig finns Drömmar vid havet i min läslista, men jag har inte läst den ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas verkligen att den faller dig i smaken!

      Radera
  2. Kapten på kustfartyg skulle vara intressant att umgås med.

    SvaraRadera
  3. det gläder mig att du också är lite osäker på tolkningen av uppgiften. Björn Larsson läser jag gärna. har läst Drömmar vid havet men det är inte min favorit bland författarens böcker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar förstås vilken din favorit är ...

      Radera
  4. Känner inte till den boken, men karaktärerna låter intressanta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låter det som en potentiellt pratglad bokcirkel?

      Radera
  5. "Folk med ångest" är en udda bok till och med för Fredrik Backman. Gillade den dock skarpt.
    Uppgiften förstår jag inte riktigt, men en bokklubb bestående av karaktärerna i "Folk med ångest" skulle vara intressant att tjuvlyssna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är udda - beror det på att den är lite extra hysterisk eller vad man ska säga?

      Radera
  6. Alla som var med i Folk med ångest var ganska crazy

    SvaraRadera