måndag, juni 11, 2018

På cykel för forskningen

ALS, Amyotrofisk Lateral Skleros, en grym sjukdom, tar ständigt nya liv. Människor som drabbas går mot en plågsam död. Ingen bot finns. Oftast slutar livet med att lungorna inte längre klarar av andningen, man kan säga att den sjuke kvävs.

I Sverige har sjukdomen blivit mera känd sedan några personer, välbekanta för den stora allmänheten, dukat under. Maj Fant var den första. Rapport-ankaret Ulla-Carin Lindquist fick diagnosen några år senare. Båda skrev bok om sjukdomstiden, Fants heter "Klockan saknar visare" och "Ro utan åror" blev Ulla-Carins vittnesbörd, en internationell storsäljare och kritikersuccé.

Nu har jag nyligen publicerat "I ljust minne bevarad", en text som bl a berättar om arbetet med Ulla-Carins bok, ett arbete som jag var synnerligen involverad i. Min text är kanske inte en bok "på riktigt", eftersom den inte finns i tryckt form, men du kan läsa den som pdf-fil, e-bok eller som en separat bloggtext. Förhoppningsvis vill åtminstone några som läst skänka en slant till forskningen. Länkar för donationer finns allra sist.

Samtidigt ligger Ulla-Carins äldste son Pontus i startgroparna för en egen insamling. Han planerar en cykeltur av längre modell, från Kanada till Mexiko, och han delar med sig av äventyret via Facebook, där han öppnat ett speciellt konto för ändamålet. Och han har fått ihop över 100 000 kronor, redan innan han satt sig på cykeln! Det gör han i slutet av den här veckan.

Jag kommer förstås att följa honom på färden via Facebook. Kanske vill du också göra det? Och skänka en slant till den goda saken: forskning för att finna lösningen på gåtan ALS!?

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. Fint initiativ. Om man ändå kunde hitta orsaken och kunna bota denna hemska sjukdom.

    SvaraRadera
  2. Du kan till listan även lägga till Stephen Hawking som nyligen gick bort. Han hade dock en "udda" variant då han levde med sin sjukdom i 55 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hans ALS var inte den som svenskar får, märkligt nog. Här har ingen drabbad levt så länge med sjukdomen.

      Radera