onsdag, juni 13, 2018

Kasskampen: Fakta om våra påsar – kasse 3

Inför hotet att våra hav i en inte alltför avlägsen framtid kommer att innehålla mer plast än fisk är det miljövänligt att tänka sig för innan man packar varorna man just köpt i en påse.

Plastkassarna, de som nu sedan ett år tillbaka ofta kostar ett par kronor även i klädaffärer och andra kedjor (matbutikerna har tagit betalt för dem länge), är uppenbarligen alldeles för lätta att slänga. De hamnar inte sällan i naturen, där de inte bryts ner på evigheter utan bara ställer till problem.

Tygkassar lyfter vi gärna fram som bra alternativ, och det stämmer också ofta, men inte alltid. Nyckelordet är, vare sig det gäller tyg eller plast, ÅTERANVÄNDNING.
Hittade härom dagen denna utmärkta artikel i vilken skribenten reder ut begreppen på ett förtjänstfullt sätt.

Utan tvekan är det i alla fall smart, både ekonomiskt och miljömässigt, att ta med sig egen påse till butiken. Om påsen dessutom är snygg gör det ju inget, eller hur?
Nu har jag inlett en liten bloggserie. I den visar jag åtminstone några av mina (många) kassar som går i rundgång!

På tur, som nummer 3: en riktigt trevlig sak från butikskedjan Mercadona, en välsorterad supermarket som bl a finns på Teneriffa. Rejäl påse som tål mycket last, två handtag i olika längder. Har nog haft denna i snart tre år, använder den ofta. Blir ju något av en (billig) souvenir från semestern samtidigt!

Kasskampen har brutit ut. Det är kriget mot påsarna som varken återanvänds eller återvinns, utan bara påverkar vår miljö negativt. Du är väl med?

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Jag är ju med sedan många år även om jag inte visste att jag var det! :D

  Har ett gäng Mercadona-kassar men Carrefours är bättre, tycker jag. De känns lite lika plastiga. Däremot har jag på några av Mercadona-kassarna vikt in dem så att de liksom bildar en "låda" och det funkar jättebra att ställa några sådana intill varandra och sortera upp lite.

  Lidls kassar är snygga också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer en från Lidl endera dan ... svårt bara att variera bilderna på något så alldagligt som kassar! :-D

   Radera
 2. (man kan se Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg i svtPlay)

  SvaraRadera
 3. några av mina tygkassar har blivit "tavlor":
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/10/nytt-i-pafagelsrummet.html

  SvaraRadera
 4. Ja, å vad lägger du dina sopor i då? Inte i den snygga Mercadonakassan antar jag. Nej, du köper troligtvis återvunna soppåsar hos den lokala ICA eller Hemköp. Å det är ungefär lika dyrt som att köpa en återvunnen plastkasse i kassan. Å den är faktiskt betydligt större än påsarna på rulle.

  Tygkassar är ohygieniska enligt mig. Å om jag lägger i säg potatis i dom, så har jag ju ändå lagt potatisarna i en plastpåse först, eller hur.

  Visst är plast i alla former en miljöbov, speciellt i Indien har jag förstått, men "dubbelmoral" är inte min grej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (köper potatis i papperspåse, eller färdiga klyftor från kyldisken, tvättad löspotis behöver ingen plastpåse. Soppåsar går åt 2 st i månaden hos oss, resten bär jag i vanlig papperskasse till återvinning - papperskassen återanvänds flera månader, har tunt med tidningspapper i botten)

   Radera
  2. Nä de snygga kassarna använder jag när jag handlar. Sopor i vanliga plastkassar - intressant nog är den delen plast bra i förbränningsskedet. Men det blir rätt få. Återvinningsprylar som Hannele, dvs i papperskassar som används till de går sönder. Och därmed hamnar i pappersåtervinningen! Ser nog inte riktigt dubbelmoralen trots allt! :-D

   Radera
  3. Artikeln jag länkat till är faktiskt riktigt bra!

   Radera
 5. Det var precis den artikeln jag hade läst :-)

  SvaraRadera