söndag, juni 10, 2018

En smakbit ur en aptitretare

Ett antal bokbloggare publicerar regelbundet, på söndagar, smakbitar ur böcker de gillar. Jag har inte gjort det förut och kommer kanske inte att göra det igen, men med anledning av kockstjärnan Anthony Bourdains död i veckan bläddrar jag på nytt i hans "Kitchen Confidential" och tycker att om det någon gång är befogat att bjuda på en smakbit ur en bok så måste det vara när boken handlar om mat, kockar och krogliv. Inte sant? 

Så var så god och smaka! Det här är en bit ur förordet till boken, fast förordet heter här aptitretare. Förstås.

"Jag vill att läsarna ska få en glimt av den sanna glädjen i att laga verkligt god mat på proffsnivå. Jag vill att de ska förstå hur det känns att uppnå barnets dröm om att basa över sin egen piratbesättning – hur det känns, ser ut och luktar i slamret och fräsandet i köket till en storstadsrestaurang. Och jag vill efter bästa förmåga förmedla de märkliga fröjderna i språket, jargongen och den dödskallemärkta humorn man hittar vid fronten. Jag vill att civila som läser det här ska få åtminstone en aning om att det här livet, trots allt, kan vara roligt."

Bokens kompletta titel är denna: "Kitchen Confidential  en kocks bekännelser" eller på originalspråket "Kitchen Confidential  Adventures in the Culinary Underbelly".

Copyright Klimakteriehäxan - och Anthony Bourdain, naturligtvis.

21 kommentarer:

  1. proffsnivå... dottern är nog nära; hon kan logistiken, planera, inköpen... jag ställer mig aldrig i köket när gästerna har anlänt, har något som puttar på - finns inget tråkigare än vänts när värdparet står i köket.
    Typ jul måste jag skriva en liten lapp, en jul glömde jag skinkan i kylskåpet!! Ingen klagade... bland veganer och vegetarianer och krav-folket

    SvaraRadera
    Svar
    1. (och jag avskyr att laga mat tillsammans; hjälper inte värdinnan att skala potatis eller skära grönsaker... vårat kök har krympt; maken och jag får inte plats samtidigt - och jag skulle aldrig koppa på idén att ta bort en vägg!
      Inte proffsnivå hos oss

      Radera
    2. Huvudsaken är att man blir mätt, glad och nöjd!

      Radera
  2. Kokböcker är kul, men jag har helt slutat köpa dem. Alla recept jag kan tänkas vilja ha finns på nätet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är absolut ingen kokbok. Inte ett recept. Men läsvärt.

      Radera
  3. Oj jag vet inte ens vem det är.😳

    SvaraRadera
    Svar
    1. Världen är full av böcker och författare man inte har en aning om!

      Radera
  4. Tack för smakbiten! Den kockstjärnan hade jag inte tidigare siktat. Men finns ju så många såna stjärnor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, absolut. Men inte så många har väl skrivit riktigt bra böcker?

      Radera
  5. Tack för smakbiten. Kände inte alls till den innan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med nya bekanta, inte sant?!

      Radera
  6. Så hyggelig at du ville være med og dele en smakebit! Boken din høres interessant ut. Mannen min er kokk og jeg tror han ville hatt stor glede av den :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om din man är kock kanske han redan känner till Bourdain. Om inte - läs boken, den är bra!

      Radera
  7. Jag blev väldigt illa berörd av att läsa om hans bortgång, än värre när det visade sig att han avslutat sig liv själv. Nu är det några år sedan jag såg hans mat- och resprogram på teve, men jag gillade honom skarpt. Han var sig själv i alla lägen, både proffsig kaxig och ödmjuk i en härlig mix. Tack för smakbiten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja han tog tydligen sitt liv. Sorgligt.

      Radera
  8. jag kände till den här boken, men jag tror att jag ska läsa den nu också.sorgligt om han valde självmord. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  9. Tack för smakbiten. Jag förundrats över att medan många kvinnor lagar vardagsmaten så är det många av proffskockarna som är män.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så är det väl. Fast unga män verkar laga mer mat hemma - min pappa gjorde det exvis aldrig.

      Radera
  10. Mat och matställe hör ju ihop :) En fortsatt trevlig söndag nu :)

    SvaraRadera
  11. Läste om författaren imorse, har inte läst något tidigare men smakbiten gör mig lite nyfiken.

    SvaraRadera