måndag, juni 04, 2018

Sommar i bokform

Lyran slår till igen med ämnet för en tematrio framför allt tänkt för bokbloggare:
Den senaste veckan har det väl odiskutabelt varit sommar och temat denna vecka är helt enkelt berättelser som utspelar sig på sommaren. En extra guldstjärna får ni om ni dessutom berättar om böcker som har ordet sommar i titeln.

Ulla Isakssons "Paradistorg" är den allra första jag kommer att tänka på. Paradistorg är släktens sommarställe i skärgården där man ska "rå om varandra" och känna familjebanden stärkas. Men problemfritt är det inte! Romanen blev också långfilm, en sevärd sådan.

Tove Janssons "Sommarboken" är självklar i sammanhanget. Så fint berättat om barnet och den årsrika kvinnan och deras sommardagar inramade av skärgården.

På tredje plats slår jag till och försöker vara lite originell, för här placerar jag en bok med tomma sidor, en bok du ska skriva alldeles själv! 

Det är en anteckningsbok med pärmen prydd av en bit av mönstret Sommar. Mönstret skapades av den fantastiska textilkonstnären Gocken Jobs (1914-1995) och det är också ur hennes livsverk man hämtat omslagsbilderna till Selma Lagerlöfs nyutgivna (2017) memoarserie. Svårslagen sommarkänsla blir resultatet!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Den tredje var ju ett finurligt val! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var lite nöjd själv (sade hon belåtet och slog ner blicken ...)

   Radera
 2. Anteckningsboken var fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns med flera olika Jobs-mönster! Rabarber är en annan favorit, som jag t o m haft som soffklädsel!

   Radera
 3. min favorit film, Långt borta och nära, när tanten i slutet får en tom bok - någon tyckte hon haft värdefullt liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska skaffa en sån där tom bok själv?

   Radera
 4. Tove Jansson - bäst i världen!

  SvaraRadera
 5. Paradistorg är så bra. Visst filmades den också? Sommarboken är en favorit. har just läst ut Jerusalem med ett vackert Gocken Jobs - omslag.

  SvaraRadera