fredag, juni 08, 2018

Han tog oss med in i köket

Mannen som en gång för snart tjugo år sedan förklarade för mig varför man ska undvika att beställa vissa rätter på krogen har lagat sin sista måltid.
Anthony Bourdain är död, bara 61 år gammal, mitt i jobbet, med och om mat, som  än en gång  tagit honom till Frankrike.

Det var med boken "Kitchen Confidential  En kocks bekännelser" som hans berömmelse tog fart, gav honom ett renommé som så småningom också gjorde honom till tv-stjärna, senast hos CNN där han varit huvudperson i en prisbelönt serie.

Hur det kom sig att jag läste den där boken minns jag inte, men vi slukade (oops) den allihop i familjen, även de som då var tonåringar blev klart intresserade. Nu fick man inblick i köksregionerna på de elegantaste krogarna, långt ifrån glamoröst, ljusår från konfliktfri eller hälsosam arbetsmiljö. Och han rörde sig ständigt i världen: i USA, i Europa, i Japan.

När boken kom på svenska skrev Anders Paulrud i sin recension i Aftonbladet att det är "... en sorts kockbrödernas hjälteepos ... det känns underbart att läsa ett rejält, rappt och roligt arbetsplatsreportage". Så är det men inte bara underhållande, historien rymmer mer, läsaren får till exempel också veta hur Bourdain över huvud taget började bry sig om vad man kunde uträtta vid en spis.

En rejäl portion humor måste Bourdain också ha begåvats med. Genombrottsbokens tre första kapitel heter i tur och ordning "Mat är gott", "Mat är sex" och "Mat är smärta". En text han fick publicerad i "The New Yorker" hade rubriken "Ät inte förrän du läst detta!" och när han så småningom skrev en uppföljare till "Kitchen Confidential" fick den titeln "Medium Raw". Den har jag dock inte läst, men det lär vara en bok med massor av kritik mot restaurangbranschen och dess stjärnor, inte minst de s k tv-kockarna.

Kanske passar det med en läsvärd sväng in i köket när du ska välja sommarens nästa bok? God mat kan ju få en att tro att man hamnat i himlen. Anthony Bourdain förbereder möjligen nästa meny där.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. känner inte honom, men åt idag Highland cuttle-hamburgare med barnbarn,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Highland cattle, medium raw (eller rare) - kalas!

   Radera
  2. (min var rå-röd i mitten - Göteborgs-Posten skriver om denne man, tydligen sympatisk) Jamie Oliver lagar brittisk mat i min smak ❤️ 🇬🇧

   Radera
 2. Hans död togs upp stort på BBC News. Min allmänbildning är ju helt obefintlig, så när jag hörde/såg reportaget så var det första gången jag hörde hans namn. Har aldrig hört talas om honom. Jag är "uppfostrad" av Jamie Oliver;-)
  Min man visste såklart vem det var, för han är allmänbildad;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle gilla boken! Tyvärr har jag aldrig ätit hans mat.

   Radera
 3. Har aldrig hört talas om honom tidigare. Och jag undrar just vilka rätter man bör undvika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han varnar bl a för "Kvällens specialare" ... i vilken köket kan tänkas peta ner sånt som inte är jättefräscht ...

   Radera