fredag, juni 01, 2018

En liten seger i kriget mot plastpåsarna

I dag för ett år sedan började flera butikskedjor att ta betalt för de kassar kunderna vill ha till sina inköp. Och se! Glädjebeskedet kom för ett par dagar sedan: svenskarna använder färre plastkassar nu. 
År 2017 bar vi hem över 830 miljoner gratiskassar från olika butiker. Det är över 80 påsar per person, påsar som tidigare inte återvunnits. Men kampanjen för att få konsumenterna att tänka efter, i kombination med att varje kasse i många affärer (mer än matkedjorna) nu kostar ett par kronor, tycks ha haft effekt. Både Åhléns, H&M och Lindex kan konstatera att det går åt bara hälften så många påsar nu som för ett år sedan. Många väljer också papperskasse i stället för en av plast, och det ser ut som om H&M går över helt till (återvunnet) papper i höst. Dock är det inte alldeles glasklart hur mycket bättre papperskassen är, men det får vi väl veta mer om så småningom.
Men nu är det dags för ännu ett kliv framåt i miljövänlighetens namn: dags för pant på plastpåsar! Om jag fattat rätt är Hemköp först ut med detta lovvärda initiativ. Att panta plastpåsar fungerar ungefär som att panta burkar. Köper man en plastpåse för två kronor står det på kvittot att man får en krona i pant för påsen. När man samlat på sig några plastpåsar tar man med sig dem till butiken max tio åt gången  och panten dras av från summan man handlat för.

Då gäller det förstås att man verkligen tagit hem så där många, alltför många, påsar. Mina går åt till sopor, det händer rent av att jag köper kasse i affären för att det är tomt i den lådan hemma i köket ... Att ha dem till hushållssoporna är faktiskt ett "godkänt" sätt av återanvändning!
Målet är att Sverige ska ha minskat förbrukningen av plastpåsar till 40 stycken per person och år senast 2025. En halvering från 2017. Vi verkar vara en bit på väg. När man hör att det snart kan finnas mer plast än fisk i haven känns det nödvändigt att anstränga sig.
Dags för en samvetsfråga, eller rent av två: den där hopvikbara tygpåsen ligger väl på plats i handväskan? Och visst  plockar du med ett par gamla kassar när du ska storhandla?
För vi må ha vunnit en liten seger i kriget mot plastkassarna, men det är långt till slutsegern.  
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. plastkassar... minns inte när jag köpte såna sist... alltid en stor ikea-kasse i bilen och en tygkasse i handväskan, ifall. Sopor ; i vår familj slänger vi två plastpåsar i månaden i vår stora soptunna... vi har fått dispens att de tömmer soptunnan bara var 4:e vecka.

  I mataffären använder ytters lite små plastpåsar, eftersom jag självskannar, lägger jag mina kålrötter och morötter direkt i min egen kasse, med liten prisetikett påklistrad (morötter ruttnar ju i plastpåse... som så många andra grönsaker och frukter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (när jag tömt min ikea-kasse och kylboxen, lägger jag dem tillbaka i bilen... fast nu blir det ofta buss och draMaten - eftersom buss är gratis i Göteborg under lågtrafik :)

   Radera
  2. Du är ett föredöme för mänskligheten, Hannele!

   Radera
  3. du tror väl inte jag skulle slösa pengar på plastkassar;
   3 kr x 365 dagar = 1095 kr
   det blir många böcker! Förr räknade jag pengar i plantor...
   (nu fyndar jag på biblioteket och på loppis, skönt när barnen flyttade hemifrån ❤️ fått ett fint bibliotek)

   Radera
  4. Nej, lovar, det trodde jag verkligen inte!

   Radera
 2. Vi har var sin ryggsäck när vi storhandlar och så plastkassar hemifrån. Ska vi bara köpa lite räcker kanske en ryggsäck. Bra initiativ med pant för plastkassar. Gör de ny plast av kassarna sedan?

  SvaraRadera
 3. Javisst gör jag det, återanvänder. Eller fyller ryggsäcken och promenerar till butiken! Eller alltså jag går dit med tom ryggsäck och fyller den där. Och betalar så klart för innehållet :)

  I Spanien är det många butiker som tar betalt för påsar, det har de gjort sedan flera år. Damerna drar dessutom på sina matvagnar på marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Dramaten" är rätt vanligt i Stockholm också. Och vad spanska påsar anbelangar så använder jag ofta en stor jag köpt på en supermercado på Teneriffa! Snygg!

   Radera
 4. Oooops! Sedan vi börjat källsortera i vår bostadsrättsförening har jag verkligen lyckats med att bli av med så gott som varenda plastpåse i lådan. Okej då, det är återvunna påsar hos ICA, men ändå... Så japp jag återvinner det återvunna påsarna när jag slänger hushållsavfallet. Precis som jag blev tillsagd att göra...

  PS. Vi har nåt gemensamt här tycker jag. Å nej, jag har inga tygpåsar. Tycker de är så himla ohygieniska - yuck;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några få typåsar, tvättas i 60 grader ... men använder dem rätt sällan. Vilken tur ändå att vi är några som fattat detta med plastpåsar!

   Radera
  2. Mäh! Det är ju bara att slänga i tvättmaskin. Dessutom så är nog varorna redan rätt skitiga så jag tror inte det spelar någon roll. Lite skit rensar ...

   Radera