onsdag, april 27, 2005

Ta flyget, Jamie!

Den brittiske megakändisen och (den nakne) kocken Jamie Oliver har bytt ut en bokstav. Krögaren har blivit krigare.
Han har bestämt sig för att slåss mot dålig mat – och han har, påpassligt nog, gjort det
på ett sätt som också förvandlats till tv-serie.

Det var skolmaten som var måltavlan och de budgetansvariga som var den lede fi. Faktum är att det var märkvärdigt att se vad ungarna fick att stoppa i sig: bara frityr, i stort sett... En av kockarna som deltog i programmet klarade över huvud taget inte av att stoppa in ens minsta lilla provtugga i munnen.
-Sorry, sa han bara, och han lyckades inte kamouflera grimasen, full av vämjelse och rent äckel.

Nu har jag ett nytt, brännande hett uppdrag för krögaren/krigaren Jamie Oliver.
Snälla Jamie, kolla flygmaten! Har tänkt på det förr, men nu blev jag påmind igen om hur sorgligt det kan vara att vara hungrig på flygplan.
Jag flög nämligen tur och retur London nyss. Med British Airways, vilket skulle kunna vara relevant med tanke på mina planer för Jamie, men i övrigt tror jag man kan bunta ihop alla flygbolag (dom som fortfarande serverar någon sorts förtäring ombord) och slå fast:

Den som bestämmer hur matsedeln för folk i flygstolar ser ut har aldrig ens sett omslaget till en bok om näringslära. Förmodligen behöver de aldrig äta det som finns på den meny de skapar – man kan också misstänka att de bär på viss övervikt. Kolla bara!
Frukost, trettio minuter efter take off från Arlanda: kritvit macka med fet ost och lite inskrämd skinka.
Två vindruvor, en bit melon, en bit äpple och en bit ananas i knallsöt saft kallas för fruktsallad – totalvikt inklusive saften 100 gram. Sötad fruktyoghurt.
Och så, kronan på verket, en blåbärsmuffin som måste ha innehållit lika många sockerbitar som en normalstor sockerskål på kyrkliga syföreningens kafferep.
Hem från Heathrow: kritvit pizzamacka med fet ost och fragment av skinka. Samma s k fruktsallad.
En likartad muffin. Och nu, på kvällskvisten, har en kexchoklad smugit sig in i papplådan.
Fantastiskt!

Var finns rågbrödet, den lilla knäckemackan, bredbar mjukost med mindre än 40 procents fett?
Vad händer med gurka, tomat, paprika?
Varför måste färsk frukt dränkas i sockerlag – när den med fördel äts au naturel, som finkrögaren säjer?
Inte gnälla mer nu. Vi kom ju fram och landade i god ordning. Men...

Please Jamie – ta flyget nästa gång!
Det kan säkert bli en tv-serie det också.

Copyright Klimakteriehaxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar