tisdag, april 05, 2005

Sova över - en tonårsmoders bekymmer...

- Mamma. Jag tänkte sova över hos min kille i natt. Är det OK?
Tonåringen tystnar, avvaktande. Blicken flackar en aning men möter ändå min. Den flackar också.
Hon vet instinktivt att detta var inte en fråga mamma ville få, än mindre
svara på.
- Är det nödvändigt? hör jag mig själv säja efter en tystnad som var närmast oändlig.
Vad nu det skulle vara för svar att komma med på något som på flera sätt kan utgöra en livsavgörande fråga.

Jo, det är naturligtvis nödvändigt. För att inte säga självklart. Ju.
Nu har dom ju varit tillsammans i en evighet, det vill säga flera månader. Han verkar ju välartad, fast inte så mångordig – och inte ett dugg våldsbenägen... Hon verkar ju jättekär.
Han verkar ju minst lika förälskad. Alla andra sover ju över. Och gör det ofta, ju. Jag är ju en förstockad förälder som ofta undrar vart mina små söta barn tog vägen och var alla långbenta ungdomar kommer ifrån.

Detta är alltså ett av dessa ögonblick när man som man som förälder väntas visa sig situationen vuxen.
Men jag har nog inte växt färdigt i just den här dimensionen. För en ny groda hoppar raskt ut ur min lätt hopsnörpta mun:
-Det är väl ändå inte så bråttom – du hinner tillbringa massor av nätter med massor av killar.

Aj då. Där rök idén om den första ljuva kärlekens potential som evig lyckobringare. ”Massor av nätter med massor av killar”. Ett utslag av på-sig-själv-känner-man-andra-principen? Hm.

Samtidigt minns jag en flygresa för många år sedan. I den trånga kabinen kläms jag ihop med en amerikansk dam, betydligt äldre än jag själv (den gången någonstans kring 25). Hon får veta att jag kommer från Sverige och kräver genast rejält med upplysningar om vårt vilda, okontrollerade, fullständigt monstruösa sexliv som uppenbarligen går ut på att alla ligger med alla var som helst, när som helst och förmodligen också hur som helst. Dessutom blir vi svenskar sexuellt aktiva ungefär i samma ögonblick som vi växt ur blöjan.
Jag försöker moderera hennes informationer, åtminstone lite grand. Riktigt så utåtriktade är vi väl ändå inte, trots mörker, kyla och ”a socialist government, God forbid”. Hon tror mig inte.

-I would NEVER, säger hon, jag skulle ALDRIG tillåta att min dotter som är i din ålder träffade män på sen kvällstid eller, ve och fasa, rent av på natten.
-Well, svarade jag, vad skulle dom kunna göra efter mörkrets inbrott som dom inte kan göra på dagen då?
Den amerikanska damen stelnade, vände sig mot väggen och sa inte ett ord till – vilket var skönt.

Det svaret gäller naturligtvis fortfarande.
Kruxet är bara att nu är det MIN lilla oskyldiga dotter det gäller. Världens mest underbara flickebarn som kanske utnyttjas av en ung tölp, som kanske blir övergiven i morgon, som kanske... riskerna travar sig på varann i högar.
-Lägg av, säger min pragmatiska väninna som har en dotter jämnårig med min.
-Du kan ändå inte göra något.
Nej, jag kan väl inte det.
Så nu är det nattgäst både här och där, lite nu och lite då.

Första gången låg jag vaken i timmar och vred mig i tystnaden.
Numera sover jag.
Men måste komma ihåg att krypa in i morgonrocken och knyta den ordentligt när det dagas.
Ifall vi har nattgäst.
Möter han mig utan kläder skulle han ju kunna få men för livet.
Det var mitt sista argument mot övernattning i diskussionen.
Dottern log hult (jo, tonåringar kan det) och sa att det var väl i så fall en smäll han fick ta.

Copyright Klimakteriehäxan

21 kommentarer:

 1. Anonym6:49 em

  Jag har många år kvar tills jag måste börja fundera kring övernattningar. Det enda jag kan dela med mig av är mina erfarenheter från då jag var tonåring. Min första pojkvän fick sova över hos mig första gången då jag var 16. Vi hade då varit tillsammans i 10 månader. Visserligen använde jag inte "alla andra" tricket men min mamma tillät inte övernattningarna förrän hon själv kände sig lugn över att hon fattat rätt beslut. Kravet var att vi sov hos mig så att mamma visste vart jag var. Jag tror hon kände sig tryggare då. Då övernattningarna blivit normalt fanns fortfarande regler och vi fick inte sova hos varandra under veckorna då vi hade skola dagen efter.Jag antar att man måste hitta lösningar som passar både ungdom och förälder.Kanske inte blev ett vettigt svar men så fungerade det för mig.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Anonym6:50 em

  första gången min pojkvän sov över hos oss sov vi på soffan. egentligen var det väl inte meningen, men min systerson hade spytt i min säng. så det fick bli soffan! *s*

  SvaraRadera
 4. Anonym6:51 em

  Jag har alltid undrat över fenomenet att många föräldrartycker det är väldigt jobbigt att låta sina barns respektive sova över. Min första pojkvän hade jag inte dejtat mer än högst en vecka när han sov över hos mig.Min mor hade träffat honom några få gånger men annarssa hon inget nämnvärt.Jag tror inte ens hon nämnde sex för hon var så säker på attjag var förståndig. Det är jag tacksam över!Vad är det som gör er oroliga? sex? *Väldigt nyfiken*

  SvaraRadera
 5. Anonym6:51 em

  Gör som min mamma, hon va en klurig typ när jag var i runt 15 års åldern, jag fick göra saker, men hon klura alltid till det så hon fick som hon vill enddå :PTex som i de här fallet med att sova över. Klart han ska få det =)men när det är dax för sovanddet dra fram en extra säng oxh ställ i rummet och bädda ddär han kan sova, 'ler* då får han sova över men under Dina vilkor =)ett förslag iaf. =)

  SvaraRadera
 6. Anonym6:52 em

  Jag förstår inte problemet. När jag själv va 15 så skulle min mamma aldrig tillåta mig att sova hos min pojkvän eller tvärtom.Jag har själv en dotter nu på 15 år och hon får sova hos sin pojkvän och tycker det är helt ok. Varför inte det är ju som att dom sover hos sina tjejkompisar.Som jag sa till min mamma "kn..la* kan man göra även tidigare på kvällen. För det va där skon klämde.

  SvaraRadera
 7. Anonym6:52 em

  Usch! Jag bävrar inför detta!!! Min dotter är bara 6 månader men jag och min man har haft det på tal...jag kan säga att vi är väldigt oense om detta.Jag har väldigt svårt att pojkvänner ska sova över, fast jag har svårt med allt som gäller pojkvänner?! Man utgår väl från hur man själv var. Och jag var ingen dröm direkt att ha som tonårsbarn...

  SvaraRadera
 8. Anonym6:53 em

  Min mamma sa såhär, å det är lika sant som säkert:Man kan knulla på dagarna också!

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Anonym6:55 em

  Jag har också två tonåringar och tycker detär okej att dom har kompisar/pojkvänner som nattaröver, sålänge det är på mina villkor.Äldsta tjejen har ju pojkvän sedan snart 1 år tillbaka,som är en supershyst kille och har fått sova över flera flera gånger.och mellantösen har nu också pojkvän så nu kryllar det avkillar här Skämt åsido!

  SvaraRadera
 11. Anonym6:55 em

  Jag e "bara" 22 år...dvs..de var inte länge sen jag var 15 år...å jag fick sova över hos killar. Hade nästan bara killkompisar så de skulle juh blivit tråkigt annars. Att få sova över hos sin kille e juh nåt underbart. Varför måste allt jämt handla om att man ska ha sex? Sex de kan man ha när som helst var som helst. Man måste inte sova hos varann för å ha sex. OM de nu e där skon klämmer.

  SvaraRadera
 12. Anonym6:57 em

  OJ... herrejesus-det är väl klart att hon ska sova över med sin kille!!

  SvaraRadera
 13. Detta är i alla fall ett ämne som väcker känslor! Kul! Tack för kommentarerna!

  SvaraRadera
 14. Ha ha, det är egentligen inte klokt att vi som är tonårsföräldrar idag jämför med hur frågan hanterades när vi själva var unga ... som om det inte skulle ha hänt någonting alls under de senaste 30 åren. Och som om våra föräldrar skulle ha haft svaret. Nej, man kan nog inte söka svaret i den egna tonåren utan hellre försöka se om det är rätt för ens lilla flicka eller inte. Verkar hon själv vilja det här eller finns det en invävd önskan att du ska säga nej till övernattningen? Om hon själv vill kan du aldrig hindra henne från att ha sex, bara styra över vilka tider på dygnet det händer. Visa att du förstår henne så vinner du hennes förtroende.

  SvaraRadera
 15. Anonym10:16 fm

  hej. jo nu är jag 16 år och har vart ihop med min pojkvänn i 6 månader. Jag tycker verkligen de är på tiden att jag får sova över hos honom och tvärtom, men mamma vägrar. Jag tror att hon är den enda som tjatar om att det kan bli ärr i själen. Om vi har haft sex, och om man gör slut i framtiden (det kan handla om ett par år framöver) så kommer man att ångra att man har haft sex med honom när man sen skaffar en ny. "Sex är ingen gymnastikövning som man gör för att det är skönt" "Det är större risk att man får ett bättre förhållande i framtiden om man väntar med att ha sex, så det inte blir skildsmässa" "Om killen verkligen älskar dig så ska han kunna vänta i flera år, annars är han bara ute efter sex" "Vi vill bara ditt bästa, och vi tror vi gör det rätta" åååå, hon fattar bara inte. Vi har haft sex hur många ggr som helst, på dagen, på natten, morgonen osv. Jag vill ju sova över för att den känslan som man får när man somnar till hans hjärtslag, det finns inget bättre än det. Sex kan jag få när jag vill, men jag vågar inte säga att vi har haft det, för då rä jag rädd att jag aldrig mer få vara med honom. Jag älskar honom så mycket... snälla ge mig tisp och argument så mamma fattar någon gång.

  SvaraRadera
 16. Om din mamma tänker efter inser hon ju precis det: att sex behöver man inte övernatta tillsammans för att ha.
  Jag tror att du ska prata med henne och säga som det är. Bjud hem killen om de inte har träffats - han kanske charmar hennes rakt upp och ner!
  Det finns aldrig garantier för att en relations hållbarhet, det gäller oavsett de inblandades ålder.
  Sedan måste du ju också förstå att din mamma egentligen bara vill ditt eget bästa, att hon tänker på ev graviditet och diverse sjukdomar. Det måste du ju tänka på själv också, tillsammans med din kille, och ta ansvar för det.

  SvaraRadera
 17. Anonym1:30 em

  hej igen.. jo jag förstår ju att hon bara vill mitt bästa men, tycker du att hon gör fel?? Det finns verkligen inget sätt för henne att ändra sig. Jag tror att det beror på att hon är kristen.. kan det stämma? Hon tycker ju att sex bara är nämnat för en person i hela mitt liv, inte två eller tre personer.
  Jag har funderat över att säga som det är, men jag är fortfarande rädd att bara göra allting värre. Tänk om hon säger att vi aldrig mer får träffas? Kan hon göra så i så fall?? Det verkar väldigt orimligt tycker jag, men jag skulle inte förvåna mig om hon gjorde det. Kan hon hindra mig från att ha sex överhunvudtaget?? Jag är ju byxmyndig, så jag gör ju inget olagligt precis.
  När hon själv var liten, så var det inget tal om killar, utan dem kom på tal när hon var över 20. Hon gifte sig med pappa när hon var 23, då han var 29, och efter den dagen så väntade dem 7 år innan dem hade sex, bara för att hon fortfarande skule vara säker. Själv tycker jag att det är väldigt taskigt mot den man är gift med... jag skulle kännt att jag inte dög, eller att hon inte älskade mig tillräckligt mkt.
  Aja, hon säger att när jag är 18 så får jag göra vad jag vill, men det är ju två hela år kvar, funderar på att flytta hemifrån så jag får ett eget hem jag kan bestämma över, fast jag har inga pengar direkt:/ Jag skule kunna sova över i smyg, för det gjorde jag hela tiden förut, men nu har min pojkvänns föräldrar sagt att jag inte får sova över där förän mina föräldrar säger att det är okej.. mamma har även frågat massor av arbetskamrater om vad dem tycker, och hon säger att nästan alla tycker precis som hon, förutom dem yngsta.. aja, vet inte vad jag ska ta mig till, fattar bara inte hur hpn kan göra så mot mig, hon vet ju att jag skyddar mig, för jag är ju inte dum precis, men det är ju det där med själen. men tack för att du lyssnar.

  SvaraRadera
 18. Oj, jag förstår att du tycker det är jobbigt. Att vara kristen ska väl aldrig behöva betyda att man är sexfientlig... men jag törs inte riktigt polemisera mot din mamma, även om hon kanske inte läser det här. Kan hon förbjuda dig att träffa din kille? Knappast, men hon kan förstås göra vad hon kan för att försvåra kontakten. Men att flytta hemifrån blir nog inte lätt och är knappast en möjlig utväg - ekonomiskt hopplöst, och dessutom kommer du naturligtvis att vilja ha fortsatt kontakt med dina föräldrar. Även om hon nu "höll på sig" tills äktenskapet var gammalt (det låter helt märkligt i mina öron) så är det knappast ett mönster hon kan tro ska gå i arv.
  Prata med henne, prata igen, kan hon prata med din pojkväns mamma?
  För hon kan omöjligt tro att du ska ha din nästa sexupplevelse om tio år!
  Håller tummarna för dig.

  SvaraRadera
 19. Anonym1:21 em

  Mm, det är väl inte så mkt mer du kan göra åt saken, men jag är glad över att det i alla fall är en vuxen som tycker som jag och förstår situationen. Hon säger bara att JAG kommer förstå i framtiden och tacka henne en dag, men jag tror aldrig den dagen kommer. Jag vet i alla fall precis hur jag ska hantera situationen när mina barn blir tonåringar, för jag kommer aldrig glömma hur hemsk och eländig denna tiden är och har vart för mig. Jag hoppas att alla föräldrar som läser detta tar till sig och ser "sova översaken" ur ett annat perspektiv. Gör inte det misstaget som min mamma anser vara bäst, och lita på era tonåringar. Tack för allt!

  SvaraRadera
 20. Anonym5:53 em

  jag och min pojkvän har varit tsm nu i 10 månader nästa vecka. och ännu har inte mina föräldrar snackat med mig om sex! fastän vi redan haft det flera ggr liksom. jag tänkte fråga nu, men vetifasen hur. är så jäkla rädd för tkr de är så jobbigt. har frågat tidigare vid andra tillfällen, men mamma säger bara nej. ett tvärt nej och ingen förklaring. liksom, tror de att man bara har sex på kvällen? :S

  www.metrobloggen.se/karoliince

  SvaraRadera
 21. Mitt namn är Gunilla Hägglund, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och berättade för mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stavskärare som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i tidens problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller så flyttade din man till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera