Jag kör fjäderfritt sedan ganska länge, men det beror från början på att barnen tappade intresset för påskris över huvud taget. Nu är det framför allt organisationen "Djurens rätt" som vill att Sverige trappar ner sitt fjäderanvändande.
Fjädrarna är i princip alltid äkta, kommer ofta från kalkoner och importeras bland annat från USA och Kina, och uppgifter tyder på att de tas från levande fåglar. I så fall gör det ont, det är lätt att räkna ut ... vilket på sätt och vis passar in i historien, eftersom "påskris" ursprungligen användes för att symboliskt piska människor med, som en påminnelse om Jesu lidande ... men liknelsen med kalkonerna haltar, det medges ...
I alla fall verkar argumenten mot fjäderanvändandet ha bitit åtminstone delvis, för numera köper exempelvis väldigt få av Sveriges kommuner in fjädrar till påsk – "Fjäderfria listan" visade ifjol att 282 av Sveriges 290 kommuner valde annat påskpynt.
Ändå utgör de där fjäderbuntarna ett vackert blickfång i dessa dagar, även om ingen finns hemma hos mig. Därför ser nu Veckans bild ut så här, dubbelt upp, hos mig. Fullfjädrat foto! Det är Åke som vill se bilder från bloggvännerna – var så god!
ska vara konstgjort, inte av levande fåglar, tyg, plast, sett mycket fint
SvaraRaderaKlarar mig utan såväl äkta som konstgjorda fjädrar. Tycker bättre om riset nät det slår ut med små gröna riktiga blad!
RaderaIntressant, det här med fjädrarna hade jag inte så bra koll på ... Som tur är så köper jag inga fjädrar så jag behöver inte fundera så mycket heller. (Har nog strutsfjädrar i en dammvippa dock, hur ligger det till med dem?)
SvaraRaderaNär du nämner det påminns jag om att jag har en blå fjäderboa, present - definitivt med äkta fjädrar ... undrar om jag inte har en dammvippa också??? den kan väl i a f användas flitigt, mer tveksamt med boan ...
Raderahar faktiskt några på påfågelsfjädrar 🦚 i mitt lilla rum
SvaraRaderaDär ser man. Hoppas ingen påfågel saknar dem.
Raderapåfågelshane tappar de ungefär 150 stjärtfjädrarna på sensommaren, och nya växer ut påföljande år, har gått och plockat kanske i någon engelsk trädgård
RaderaDå kan du ju glädjas åt dina fjädrar! Utan dåligt samvete!
RaderaSå färggrant ditt inlägg var idag, då blir man glad....
SvaraRaderaHa en skön söndag!
Vi behöver färg!!!! Varje dag! Även om vi avstår påskfjädrar!
RaderaPåskris och fjädrar är väldigt färgrikt. Men det var längesen som jag hade det. Jag har varit allergisk mot riset🌈
SvaraRaderaSöndagshälsningar!
Aj då, allergi är ett aber.
RaderaDet är verkligen vackert med de färgglada risen som man ofta ser hos blomsterhandlare och på torgen. Mina ris är för det mesta fjäderlösa, eller med återanvända fjädrar. Har dessutom ett konstgjort ris som är alldeles allergifritt men ser ut som björkris.
SvaraRaderaHa en fortsatt bra söndag!
Vet att det i min mammas gömmor finns fjädrar som hon skaffade för säkert mer än femti år sen - men jag letar inte upp dem, klarar mig bra ändå med några små kycklingar och påskkäringar! (Fast än är de inte framme)
RaderaJag har gett upp fjädrar i påskriset för längesedan......katterna lät dem aldrig vara ifred. Men en färgklick är det , helt okej att ta tillvara på fjädrarna om nu fågeln gått till mat industrin på ett schysst sätt. Ha en fin eftermiddag!
SvaraRaderaMycket lär tyda på att fjädrarna tas från levande fåglar. Men du och jag köper dem ju inte åtminstone!
RaderaHåller med om att man inte ska köpa fjädrar men om man har fjädrar sedan tidigare så tycker jag att man ska använda dem, annars är ju det ett slöseri. Det finns numera också konstgjorda/tillverkade fjädrar att köpa. Jag har inte haft påskris på flera år av samma anledning som LillaSyster. Påskris är alltför lockande för att katterna ska låta bli dem.
SvaraRaderaHåller med. Inget blir bättre för att man slänger något som funnits med länge, precis samma sak gäller exempelvis pälsar. Men därifrån till att köpa nytt är steget långt!
RaderaDet var inte mycket som jag hade gemensamt med min svärmor, men fobin mot fjädrar delade vi. Har aldrig gillar fjädrar, oavsett färg. Skulle aldrig ta i en fjäder som ligger på marken till exempel.
SvaraRaderaMen att man plocka fjädrar från levande kalkoner skulle jag kalla för djurplågeri. Ibland avskyr jag människor måste jag säga...
Vi hade ju samma debatt när det handlade om dunjackor för några år sedan, den diskussionen verkar bortglömd nu ... och då handlar det ändå om oändligt mycket större volymer.
RaderaJag tycker de konstgjorda påskrisfjädrarna är fina och jag sparar dem från år till år. Sedan har jag gamla fjädrar som säkert kan vara en 25 - 30.år gamla, som jag också sparat. Men jag köper inga nya!!
SvaraRaderaOm att spara: Trots all tänkbar upplysning kring miöjö och resursslöseri, så upplever jag att folk slänger så mycket, för att sen bara köpa nytt...Der gäller bl.a helgpynt, såsom julgransglitter m.m.Det tar ju ingen plats att spara i julpyntslådan.
Jag är en "hon som spar, hon har-person" och blir tillfredställd av att leva så.
Angående djurplågeri...Världen är ju riktigt galen och hemsk gällande så många aspekter!
Det är inte bara miljövänligt att återanvända sina prylar, det är trivsamt också tycker jag! Gamla tomtar till jul, tuppar till påsk ... Sen är påskfirandet så pass kortvarigt att prydnaderna till den helgen per automatik blir färre tycker jag
RaderaWOW!!! Vilket snyggt bidrag :) Vi går ju mot det traditionella påskfirandet och vist ska jag plocka in påskris och dekorera det lite i alla fall ;) När man var liten fick man hänga upp små påskkärringar och tömma ut äggets innehåll och måla det med vattenfärger som också skulle prydas bland björkriset. Man fick trä en sytråd i det hål man pickade så försiktigt upp. Man fick ta en bit ståltråd och trycka in som expanderades upp typ.
SvaraRaderaExakt såna hängen gjorde vi också hemma hos oss! Men det fanns fjädrar också. Och små kycklingar ...
RaderaBugar för länken naturligtvis, du satte igång mina tillbakablickar som barn helt enkelt :)
SvaraRaderaMinnen, minnen ... vad vore man utan dem? Och vad vore en bloggare utan länkar?
Radera