tisdag, april 08, 2008

Varför sopsorterar vi?

Någon har gjort en undersökning som klart visade, att kvinnor 50+ är de enträgnaste och mest samvetsgranna sopsorterarna.
Jag tror på det. Varje gång jag står vid de gröna behållarna och plattar till mjölkpaket och skiljer plast- från pappersburkar, skruvar av metallock från glasburkar och vrider på förpackningar som är svåra att artbestämma, tycker jag att de flesta andra som kommer i samma ärende är sådana som jag: kvinna, 50+.

Men hur bra är det egentligen, det vi gör? Den frågan är inte alldeles lätt att besvara.
Vi tror ju att vi är duktiga, gör miljön och samhället en stor tjänst.
Tveksamt. För nu visar det sig till exempel, att kuvert ska aldrig läggas bland tidningarna man ska slänga. Klistret ställer nämligen till stora besvär, maskiner beckar ihop, reparationerna blir dyrbara.
Kuverten, också de ”miljövänliga”, ska i hushållssoporna (fast naturligtvis inte till komposten, ifall någon har en sådan också, för att göra ytterligare en miljöinsats).

I slaskhinken med köksavfallet ska kuverten blandas med glödlamporna. De får inte läggas i behållaren för glas, för om lamporna blir många måste hela glaslasset kasseras, eftersom det då blir för mycket metall i.
Den sorts yoghurtförpackningar som har skruvkork av plast brukar jag samvetsgrant ta isär för att lägga kapsylen i hårdplast-containern.
Det bör jag inte göra, får jag nu lära mig. För om korken sitter på luktar det inte så illa om yoghurt-resterna (lockar råttor?) – och lite plast förstör inte papp-återvinningen.

Men yoghurtpaketet är väl ändå ursköljt, invänder kanske någon?
Nja, det är inte alltid bra, det heller. Åtminstone inte om man spolar ur det under varmvattenkranen, för då handlar det i stället om energislöseri.
Dessutom är det förstås så, att mycket plast förstör möjligheten att ta vara på pappkartongerna.

Frigolit då? Vad är det? Inte glas, inte metall. Men plast? Kan köttfärstråget bli en del i en framtida fleece-tröja? Eller ska all frigolit ta vägen någon annanstans? Vart då i så fall?
Frågorna är fler än svaren.

Så står man där med en plastkasse som ett och annat har läckt ut i.
Den kassen får inte läggas nånstans, åtminstone den miljöstation jag använder har ingen sådan behållare.
Och batteriholken har oftast bortplockad bottenplatta, eftersom folk tydligen gärna letar efter uppladdningsbara som någon har kastat av misstag. De vanliga, ointressanta och urladdade, ligger kvar på marken i en enda röra och läcker otäckheter.

Risken är att man ger upp, langar allt i sopnedkastet – i väl hopknuten påse, självklart.
Men då är det svårt att bibehålla imagen av noggrann miljövän, sann sopsorterare. Fast när avfallet eldas upp blir det i alla fall värme av skiten. Precis som förr.
Och vi är tillbaka på noll.
Varför sopsorterar jag, egentligen?

Copyright Klimakteriehäxan


Källor bl a Sveriges Radio och DN.

18 kommentarer:

  1. Du har rätt, ibland vill man bara strunta i allt vad sopsortering heter, men man kämpar på för våra barn... och deras barn...och deras barn...osv.

    SvaraRadera
  2. Anonym9:10 em

    Att sopsortera löser inga problem. Bättre att vi inte använder så mycket förpackningar och att vi inte handlar så mycket. Ta bort engångssaker och onödiga emballage. Carina, f.d. fältbiolog

    SvaraRadera
  3. Grrr nu försvann det jag skrev...

    ett långt svar om att jag håller med... tappar lusten att handla ibland eftersom jag inte vet var jag ska göra av det sen...

    Hos sonen har de en nitisk vaktmästare som öppnar påsar och fotograferar och skickar brev till hyresgästerna: VEM HAR SLÄNGT DET HÄR????

    SvaraRadera
  4. Eftersom jag är kvinna och 50+ så sopsorterar jag naturligtvis. Vi har även kompostsortering i form av gröna påsar som sorteras på själva sopstationen. Men det är ett evinnerligt funderande ibland om var de olika sakerna ska läggas. Jag har t ex slutat köpa LättochLagom. Det är rent hopplöst att ta isär deras förpackning av både papper och plast. Likaså är det med Kavlis mjukostar. Rent hopplöst. Har inte tänkt på det där med yoghurten att man använder mer energi när man sköljer ur än vad det ger tillbaka i form av återvinning. Hallå, jag vill gå på återvinningskurs.

    SvaraRadera
  5. Bra att jag fick veta att det inte gör så mycket om man slänger hela yoghurtförpackningen. Jag har alltid tyckt att det var besvärligt att ta bort plastöppningen.

    Men det måste väl i alla fall vara NÅGON nytta med sopsorteringen. Annars hade dom väl förbjudit den.

    Och hur många vet om det där med kuverten? Får väl kasta dom i vanliga sophinken i fortsättningen.
    :-( Jag som har tyckt att jag har varit så ordentlig och duktig. Alltid gör man tydligen nåt fel!

    SvaraRadera
  6. Det där med kuverten verkar vara en ny regel sedan årsskiftet, fast jag hade inte hört talas om den förrän jag hörde ett radioprogram i helgen.
    Men visst är det trist att tro att man gör något bra - bara för att inse att man kämpat mot större makter som en don Quijote mot väderkvarnarna! (törs ju knappt erkänna att jag brukar skölja ur mjölkpaketen fast inte i väldigt varmt vatten... nu är det färdigsköljt!)

    SvaraRadera
  7. Men om man inte sköljer ur mjölk/fil/yoghurtförpackningarna så luktar det ju apa på en gång. Vi har vår sopsortering i klädkammaren och lämnar iväg det en gång i veckan. Det kommer ju att lukta sur mjölk om kläderna då.

    SvaraRadera
  8. Är det så här det märks att man är 50+. Man för en engagerad debatt om.......sopsortering....;-)

    SvaraRadera
  9. Kära Cicki, man kan ju diskutera sjukdomar också.... ;oD

    SvaraRadera
  10. Allting är inte återvinningsbart, det finnd BRÄNNbart också; frigolit, wellpapp, dåligt sköljda yogurtburkar... Numera går ju detta fort, vi har inte massa lådor i köket heller, en Coop-papperskasse och snabb sortering på plats. Sett många herrar också, fast jag sett bara herrar, som kommer med stora kartonger, som täpper till för alla som kommer efter dem... Fast vi får lämna gratis på sopstation med.

    SvaraRadera
  11. Jaså, frigolit ska alltså i köksavfallet också? I så fall, Hannele, har du rätat ut ett frågetecken i mitt liv! (fast så himla mycket gladare vet jag inte om jag blev...)

    SvaraRadera
  12. Hitills har man kunnat lämna gratis på vår sopstation, men från och med första maj så får man bara lämna gratis 12 ggr per år. Man får ett kort som gäller för 12 ggr. Lämnar man fler gånger får man betala. Utomordentligt dumt eftersom jag tror att många kommer att dumpa i naturen vilket kommer att kosta kommunen mer pengar att ta rätt på. Plus "kostnader" för naturen. Vi bor nära sopstationen så vi lämnar ofta där men vi klarar oss med 12 ggr. Jag tror det blir värre för villaägare t ex.

    SvaraRadera
  13. Häxan: Vi kan prata blodtryck, sänka och mediciner också. Och krukväxter....*fniss*...

    SvaraRadera
  14. Anonym6:28 em

    Köksavfall? Är det brännbart?

    I Göteborg heter det Kartonger + Förpackningar + Wellpapp + Frigolit = Brännbart Avfall. Det har inte alltid varit så.

    Kuvert slänger jag bland vanliga sopor.

    SvaraRadera
  15. Bra inlägg! Jag satsar på att minimera förpackningarna redan i butiken men det är som du påpekar mycket att tänka på.

    SvaraRadera
  16. Bra skrivet! Av kommentarerna att döma är vi inte ensamma om att funderar kring sopsortering och återvinning :)
    Själva sorteringen tycker jag inte är så svår då det står mycket tydligt på skyltar och anslag vid alla återvinningsplatser vad som kan slängas och INTE slängas där. Som t ex att papperskassen inte ska slängas i tunnorna för tidningar och att tidningar i sin tur inte ska slängas i behållarna för papp och wellpapp. Det är mest det här med sköljningen som ger mig huvudbry.

    Hushållen i Göteborg fick för några år sedan en liten men mycket praktisk "Källsorteringshandbok". Den borde alla få. Tror att det faktiskt finns mer info om återvinning än vad man kan tro. Det gäller bara att ta reda på, och läsa på skyltarna.

    Har en liten invändning ang Hanneles kommentar om att wellpapp är brännbart avfall. Det ska faktiskt återvinnas. Man kan göra nytt wellpapp upp till 7 gånger innan det bränns och utnyttjas till el och värmeenergi.

    Oj, nu blev det långt. Men sopsortering och återvinning är ju faktiskt något vi spenderar vår tid med landet runt, så visst engagerar det oss! Även 35 plusare oxå ;)

    SvaraRadera
  17. Anonym10:37 fm

    I want not acquiesce in on it. I over precise post. Particularly the designation attracted me to review the unscathed story.

    SvaraRadera
  18. Anonym12:34 fm

    I really enjoyed this post, especially the “examples in this post” portion which made it really easy for me to SEE what you were talking about without even having to leave the article. Thanks

    SvaraRadera