lördag, april 12, 2008

Ett prisvärt sätt att sitta

Kanske är det världens mest obekväma stol.
Kanske är den underbar att sitta på.
Vilket som än är sant (jag har aldrig haft chansen att testa) skulle jag otroligt gärna vilja ha en. Och faktum är att jag var ganska nära att skaka spargrisen hårt när den där stolen var ny. Den var så annorlunda att den frestade trots prislappen, som på den tiden var fullständigt svindlande.

Stolen är gjord i betong och stål, i bara 150 exemplar, och formgiven av Jonas Bohlin som ett examensarbete på Konstfack. ”Concrete” blev ingen kommersiell framgång – då. Från att ha kostat flera tusen lär de sista exemplaren ha reats bort för en endaste tusenlapp.
Men sedan hände något.
För i slutet av 90-talet gick en Bohlin-stol under klubban för 170 000 kronor.

Och i dag konkurrerar den, minst i klassen, om designälskarnas kärlek med enorma byggnadsverk, landmärken som Turning Torso i Malmö, Svampen i Örebro, Öresundsbron, Stockholms tunnelbana och flygledartornet på Arlanda.
Det är betongvännernas svenska branschorganisation som fått för sig att vi ska rösta fram sju nya underverk, alla gjorda i betong, alla svenska, och man har korat 21 kandidater.

Hur man nu ska jämföra en stol med ett kulturhus, en kyrka eller en bro övergår mitt enkla förstånd. Men om jag ska rösta blir det på minstingen, Bohlins stol. Tänka sig ett underverk som man faktiskt kan ha hemma! Som ett sätt att sitta!
Fast hade jag haft en hade jag nog sålt den vid det här laget.
Även kärlek kan som bekant ha sitt pris.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym6:58 em

  Underbart vacker!

  SvaraRadera
 2. Anonym9:01 em

  Medn otroligt obekväm. Satt i en kopia och stod ut i cirka trettio sekunder. Men snygg som f*n är den!

  SvaraRadera
 3. Den är helt fantastisk och det är roligt att J. Bohlin fick sånt erkännande för den till slut.

  SvaraRadera
 4. Sedan är det väl en sak till: vilket elände att baxa på när man ska städa... för den lär ju väga hur mycket som helst, rena ryggknäckaren (kanske också när man sitter på den, låter det som på Risken Finns!)

  SvaraRadera