lördag, april 05, 2008

Snabbaste lördagsmiddagen

Dottern utflugen för kvällen.
Sonen inte ens avhörd.
Alltså blev vi två till middagen, Maken och jag.
Vem skulle nu laga till något?
Ingen ville.

Så där är det ju ibland, det finns för all del råvaror att använda sig av, men lusten – den anmäler sig inte, lika lite som en frivillig kock.
Fast så lagda är vi ju i vår familj att vi utsätter oss inte för svält i onödan, det behöver man bara se oss för att förstå.

Det blev jag (förstås, höll jag på att tillägga…) som gick till köket trots allt.
Öppnade kylen.
Vad ville jag egentligen ha?
Fläskfilé? Nja, inte just i dag. Lammfärs? Måste tillredas senast i morgon – men ikväll? Nej. Rökt lax? Inte sugen. Falukorv? Men det är ju ändå lördag!

Då föll blicken på en bit chevre, av den smalare sorten. Den har legat ett tag, risk för uttorkning föreligger.
Vi gillar chevre. Jag gjorde slag i saken.
Det tog fem minuter från start till ätklart och blev jättegott. Inte vet jag om det är min egen uppfinning eller om jag läst om det nånstans – men här får ni receptet till det jag härmed döper till:

”Klimakteriehäxans rekordsnabba lördagsmiddag”

Baguette, av valfri sort (jag hade fått med mig en lyxvariant av misstag, med solrosfrön och valnötter, den var inte dum fast onödigt dyr)
Chevre, smala typen (bäst storleksanpassad till baguetten)
Balsamvinägerkräm av fikontyp (väldigt bra att ha hemma till annat också)
Körsbärstomater
Sallad (gärna ruccola men det går bevisligen med andra varianter)

Jag skar brödet i centimetertjocka, osten i ungefär halvcentimetertjocka skivor. Parade ihop dem i en pajform. Ganska rikligt med balsamvinägerkräm ringlade jag över. In i mikron i ungefär 1,5 minut på full effekt. Under tiden delade jag tomaterna i halvor. Tog ut formen med osten och brödet, langade i tomaterna. Ny omgång i mikron 1,5 minut. Färdigt!
Skulle strö ruccola över, men den råkade ha möglat så det fick bli isbergssallad i stället.

Inte kommer jag väl in i Kocklandslaget på den här meriten, men skulle ni vilja få till en snabbis till middagsbordet tycker jag ni kan pröva.
Fast det finns förstås ett grundkrav: man måste tycka om getost.
Jag har hört att det faktiskt finns de som inte gör det… stackars människor!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Det där låter som något som skulle passa mig och sambon. Jag knycker det. Men jag har aldrig hört talas om balsamvinägerkräm. Hittar man det på samma ställe som balsamvinäger i affären?

  SvaraRadera
 2. Balsamvinägerkräm är en höjdare! Ganska dyr, men dryg. Och håller sig länge. Finns i olika (frukt)smaker. Jag har köpt den i en stor ICA-butik, alla har den förvisso inte. Finns också hos Oil & Vinegar Shop om du kommer åt en sån!

  SvaraRadera
 3. Jag ska kolla på Ica Maxi och Coop Forum. Bägge är rätt välsorterade på såna saker. Annars får jag väl fara in till storstan och shoppa lite....:-)

  SvaraRadera
 4. Anonym9:11 fm

  Tömma kylskåpet på rester till en romantisk middag för två är min specialitet ;)

  SvaraRadera
 5. Anonym7:20 em

  Getost är "typ" jätteäckligt! Jag har verkligen försökt lära mig äta detta, men det bara inte går. Gömt i sås kan det slinka ner, men inte annars!Fast jag tycker inte det är så synd om mig!Härligt att andra kan njuta. Bra att vi är olika! "Morskan"

  SvaraRadera
 6. Hannele, det är ju en utmärkt specialitet du har! Och Morskan, du får väl glädja dig åt att det finns en massa annat gott att äta. Också.

  SvaraRadera
 7. Anonym2:46 em

  "Balsamvinägerkräm av fikontyp" kan man hitta det på Konsum? Balsamvinäger har jag ju, men den är bättre att ha i sallader. Ska genast nedskrivas på inköpsblocket! Tack för tipset! hälsar en annan vitlöksälskare

  SvaraRadera