måndag, augusti 07, 2023

Boktriss med I

Det är måndag och vi är tillbaka i alfabetisk ordning. För att få till en boktriss ska man komma på en författare, en boktitel och ett bokomslag som denna gång alla har ett I med sig, i namn, titel eller bild, så har Mia i bokhörnan lagt upp det.

Låt mig slå ett slag för danska Ida Jessen, som skrivit mycket i olika genrer. Jag har läst två romaner,  "En ny tid" och "Doktor Bagges anagram". Huvudperson i båda böckerna är en ung nyexaminerad lärarinna, Lilly, som kommer till en landsortsby för att bli deras "skolfröken". Hon träffar där doktor Bagge, han är mycket äldre men de gifter sig. När han dör får Lilly starta på nytt igen, och i bok nummer två får man veta mer om hur det där äktenskapet fungerade.  Bra läsning!

"Igelkottens elegans" av Muriel Barbery var en sån där bok som "alla" läste för några år sedan, så även jag och kanske också du? Om vänskapen mellan en äldre kvinna och en ung flicka som tänkt ta sitt eget liv men kommer på bättre tankar.

I hyllan med böcker jag länge tänkt läsa men inte ens öppnat hittar jag omslaget till veckans bokstav: I som i Ingrid (med efternamnet Betancourt). Hon är "omslagsflicka" på sin egen bok "Även tystnaden har ett slut". En berättelse om sex år (2002-2008) som gisslan hos FARC-gerillan i Colombias djungel, ett "äventyr" som hon överlevde mot alla odds.

Copyright Klimakteriehäxan
 

16 kommentarer:

  1. tyckte mycket om Igelkottens elegans av Muriel Barbery, bode boken och filmen, inte läst Ingrid Betancourt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmen har jag inte sett.

      Radera
    2. tror jag hittade dvd på loppis, annars kan man låna filmer på biblioteket, även streama gratis

      Radera
  2. Ingrid Betancourts öde minns jag mycket väl. Vem skulle kunna glömma det. Den boken låter intressant och ska upp på min lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är en tjockis, så den passar nog dig!

      Radera
  3. Fyndigt att få med författaren på omslaget och därmed lösa uppgiften.

    SvaraRadera
  4. Igelkottens elegans har jag oläst i hyllan. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stor chans att du kommer att gilla den tror jag!

      Radera
  5. Boken på bilden har jag med, fast inbunden, ganska tjock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja väldigt tjock ... det är nog därför den har blivit en hyllvärmare hos mig ...

      Radera
  6. Tack, för lite för mig nya titlar författare jag inte läst- Ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Danskan tror jag att du kommer att gilla!

      Radera
  7. Jessen gillar jag, Igelkotten var så poppis att jag skippade den, nä, kanske inte riktigt därför..det blev bara så att den inte blev läst. Sista boken måste vara grym, och intressant, men jag blir avskräckt av att det är en tjock bok. Jag läser mest i sängen om kvällarna och vill inte ha en tung bok att balansera. Tack för fin triss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att du tänkte så om Igelkotten - jag förde exakt det resonemanget om Dan Browns "Da Vinci-koden": ALLA läste den, runt en pool på Mallorca på svenska danska norska tyska engelska franska och säkert nåt mer språk så då hoppade jag över ...

      Radera
  8. Ida Jessen igen, och jag som inte ens kände till författarnamnet tidigare.

    SvaraRadera