onsdag, augusti 09, 2023

Med pipande grannar

En gång för många år sedan  närmare 40  sökte vi bostad. For runt inne i Stockholm, i förorter som Bromma och Täby. Segeltorp. Letade på Lidingö. Bad om och fick tips om än det ena, än det andra. I längden blev det rätt tjatigt att gå på visning, leta fel och skavanker, värdera fördelar som tillgång till allmänna kommunikationer och närhet till grönska. Delta i budgivning som man aldrig riktigt kunde ha koll på.

Vi visades en kåk som jag omedelbart gav etiketten "svärmorssäker": från gatan skulle man gå en brant trappa för att komma in på tomten. Att tänka sig att släpa upp barnvagnar och matkassar var helt omöjligt, sak samma med en inte helt rörlig svärmor. Men enligt mäklaren var det ett fynd. Ett annat hus väster om city hade fantastisk utsikt över Mälaren från jättestora fönster, men det var nog både för stort och för dyrt. Och oj så mycket snöskottning en riktig vinter skulle kunna kräva!

Så där fortsatte det till den dag då vi tog en promenad, mer för promenadens skull än för att kika på ett objekt som annonserades i morgontidningen. Fast när vi kommit fram och in var saken klar: här ville vi bo! 

Jakten slutade med att vi hamnade på Södermalm (där jag redan hade bott några år). Helt rätt beslut, vi bor fortfarande kvar, fast vi har flyttat en gång, inom samma huskropp, till större lägenhet. Väldigt praktiskt, jag körde flyttlass på gården med shoppingvagn jag lånade på Ica.

Alltsedan dess har jag sagt att här bor jag kvar tills man bär ut mig med fötterna först. Inser att den dagen förvisso kryper allt närmare, men än så länge trivs jag och tar mig ut och in på egna ben. Dock har boende i flerfamiljshus också sina nackdelar. De kan stavas g-r-a-n-n-a-r.

Nu har vi trevliga grannar. Det är bara det att några av dem har någon sorts apparater som står och låter. Piper. Tutar. Och det hör jag, mina öron är pigga. Pipandet kan driva mig till vansinne. Regelbundet, vasst, just nu när jag skriver detta är det ljud med ungefär en sekunds mellanrum. I förra veckan pep det med kanske tre sekunder mellan. (Vårt hus är lyhört, tyvärr).

Då lyckades jag lokalisera oljudet. Det kom från en kommersiell lokal våningen under oss. Deras brandvarnare hade dåligt batteri, visade det sig. Trots semester kom någon och tog tag i saken, till min stora lättnad.

I dag är vi alltså där igen. Vore jag lomhörd skulle pipandet inte vara ett problem. Men det verkar lite konstigt att önska att öronen ska vissna, eller hur? Å om alla människor stängde av allt som piper! Å om våra grannar slutade pipa! Å så härligt det vore!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. Alltså här blev jag aningen ställd. För bilden skulle kunna visa mitt bostadsområde. Förvillande likt mitt i Täby måste jag säga.
    Gick förresten genom samma procedur som ni för ungefär 40 år sedan. Vi behövde inte ens en kundvagn utan stoppade allt, vilket inte var mycket, i hissen och körde bohaget 8 trappor ned.
    Jag bodde i en etta på tionde våningen, men när maken och jag skulle flytta ihop till en större lägenhet fastnade vi för en fyra i samma hus. På den tiden var fyrorna ungefär lika dyra/billiga som treorna. Så då slog vi till.

    PS. Ditt hus borde vara lite nyare än mitt. Det är INTE lyhört. Däremot retar grannarnas "blomstervanor" gallfeber på mig. Lecakulor, jord, löv, blommor verkar samlas på mitt balkonggolv - grrrrrr. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har noterat att vi bor i likadana hus. HSB, säkert samma arkitekt. Våra hus är byggda i början av 60-talet. 700 lägenheter med ca 1200 boende.

      Radera
  2. Härligt att du fortfarande trivs efter långt letande! Men brandlarm är olidligt... Vi tittade på EN enda tomt där vi byggde vårt hus, efteråt har vi upptäckt alla fördelar med närhet till affär, havet, skog, bra bussförbindelser... Svårt att tänka på flytt till lägenhet med saxofonspelande make 🎷

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen granne skulle älska en saxspelare ... inte andra blåsare heller, inte violinist ... och absolut inte trummisar! Men vilken tur att ni hamnade rätt, ni också precis som vi!

      Radera
  3. Jag som kan irritera mig på det som piper i det egna hushållet, och det är ändå inte så mycket, bara en del hjälpmedel, kan tänka mig hur jobbigt det skulle vara med pipande grannar!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få gånger i livet har jag önskat mig sämre hörsel - men när pipandet pågått i nåt dygn är jag på bristningsgränsen!!!

      Radera
  4. Roligt att läsa om hur ni blev med lägenhet på härliga Söder och vid Årstaviken. Men pipandet kan jag absolut undvara. Vi hamnade också här på Söder, på kajen. Mest av en slump. Jag bodde i Vasastan och dessförinnan norr om stan och hade knappast varit söder om Slussen. Men så bar det blev! Bäst. Det var i april 2004 och här blir vi nog kvar. Ett tyst läge är det och med utsikt över vattnet och med stan och naturen helt inpå.
    Vilken tur vi båda hade. Och det är ju Söder som gäller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som du hade jag noll koll på Söder när jag ändå hamnade här, fast då på Södermannagatan. Men Zinkensdamm uppfattade jag ungefär som stans utkant ... innan jag begrep bättre!
      Nu har det inte pipit på hela torsdagen, jag är så tacksam!

      Radera