tisdag, augusti 22, 2023

Till havs!

Havet har alltid fascinerat mig. Älskar att färdas på det om vädret är snällt. Älskar att bada i det. Älskar att ha det som utsikt. Men jag hyser enorm respekt för dessa vattenmassor som kan bli livshotande på ett ögonblick: häftiga vågor, lömska strömmar, taggiga klippstränder som man absolut inte vill föras till. Har upplevt dessa tre faror och minns det med en rysning!

Fast man kan njuta av havet utan att vara i dess närhet över huvud taget. Då läser man om det, om saker som utspelar sig på eller i eller åtminstone väldigt nära oceanen. Och just havet är nyckelordet för denna veckas tisdagstrio, så har Ugglan bestämt.

Björn Larsson har skrivit "Drömmar vid havet" och det kan faktiskt vara en av de allra bästa böcker jag läst överhuvud taget. Fyra sinsemellan mycket olika människor får sin individuella historia berättad, med en huvudperson som gemensam nämnare och länk. Det är kapten Marcel som under färden med sitt fartyg träffar de här människorna och trots att det verkar helt omöjligt knyts deras öden samman. Jag har förklarat min kärlek till denna bok förut, skäms inte för att upprepa min rekommendation.

"Fyren mellan haven" (The Light Between Oceans) är en gripande roman, skriven av M. L. Stedman,  om ett barnlöst par som hittar en baby på stranden vid den fyr de har hand om. De tar hand om barnet med stor kärlek, men en dag visar det sig att det inte är föräldralös flicka, som de trott. Det finns en mor som söker den baby hon förlorat. Har filmats med Alicia Vikander i huvudrollen. Snyftvarning!

Jag darrar lite på manschetten när jag ska välja min tredje titel. Ernest Hemingways "Den gamle och havet" (The Old Man and the Sea) ligger bra till. Det gör också Tove Janssons "Pappan och havet". Men jag fastnar nog ändå för japansk-amerikanska Julie Otsukas gripande historia om kvinnorna som skeppades iväg till Amerika på falska premisser för att så småningom råka ut för rasism, fattigdom, krigets fasor. "Vi kom över havet" (The Buddha in the Attic) är på sitt sätt en historielektion och en mycket läsvärd sådan. Otsukas "Simmarna" (The Swimmers) slängde jag mig sedan över, men den tyckte jag inte var alls lika bra!

"På stranden" (On the Beach) heter en roman av Nevil Shute som också blev stjärnspäckad film. Men min bild har absolut ingenting med vare sig boken eller filmen att göra ... mer än att det är ett på-stranden-vid-havet-foto!
Copyright Klimakteriehäxan

27 kommentarer:

  1. Björn Larssons Drömmar vid havet har jag i bokhyllan, behöver inte drömma, en kvarts promenad till havet 🙂 och Blytons Vi Fem ofta vid havet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Larssons drömmar kommer du att gilla.

      Radera
  2. Nevil Shute gillar jag — som vanligt hade jag svårt att välja dagens böcker, en bok som jag under vånda valde bort var hans ”Trustee from the Toolroom”.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Fyren mellan haven har jag bara sett som film. Förmodligen så är boken mycket bättre.

    SvaraRadera
  4. Fyren mellan haven har jag läst. Drömmar vid havet har jag läst. Men Long John Silver är ännu mycket bättre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj borde kanske läsa om Long John S?

      Radera
  5. Anonym5:16 em

    Vi kom över haven var bra! Dina andra tips låter intressanta! / Bokologen.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev väldigt positivt överraskad av Otsuka.

      Radera
  6. Vi kom över havet har jag läst och jag tyckte den var bra. Drömmar vid havet stoppade jag in i min läslista förra gången du nämnde den. Förhoppningsvis blir den läst till slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände att jag nästan inget visste om hur japanska immigranter hade haft det i USA, så jag tyckte jag lärde mig något.
      Snart blir det kanske Björn Ls tur?!

      Radera
  7. Fyren mellan haven låter verkligen som att den kan kräva näsdukar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är hög snyftvarningsgrad på den!

      Radera
  8. Fyren mellan haven var verkligen en toppenbok.

    SvaraRadera
  9. Vatten har aldrig varit min grej. Ingen aning varför. Kan såklart simma, men har aldrig gjort det med glädje. Att över huvud taget gå ned i vatten bär mig emot. Som sagt, ingen aning varför.
    "The Old Man and the Sea" läste jag i plugget, och det är ju några år sedan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har i alla fall badat i dag, fast inte i havet! Hemingway har sina poänger.

      Radera
  10. Fyren mellan haven hade även jag i min triss. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
  11. Hav fascinerar mig också! På många sätt. Och seglat har jag gjort mycket i mina dagar och även med ett kryssningsfartyg rundat Kap Horn under en långresa i Sydamerika. Testade både Atlanten och Stilla havet. Mäktigt!
    Tack för boktips. Har inte läst dessa. Inte annat än "Den gamle och havet". Men däremot mycket annat där havet är huvudrollsinnehavaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har seglat men inte mycket, tycker att jag mår illa när båten lutar ... men jag borde väl ha det i generna, min farfar var kapten på de sju haven ...

      Radera
  12. Vi kom över havet har jag läst och Fyren mellan havet vill jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du ska ta Björn L också!!!

      Radera
  13. Drömmar vid havet blir jag förstås nyfiken på efter din beskrivning!

    SvaraRadera
  14. Fyren mellan haven och Vi kom över havet har jag läst. Och On the beach, en favorit då när jag läste den i tonåren.

    SvaraRadera