torsdag, december 23, 2021

Alla borde drömma vid havet!

Det har blivit dags för ännu en omgång av Mias helgfråga i speciell julversion:  Tipsa om en bok du läser eller har läst? För ögonblicket betfinner jag mig mellan böcker, men jag ser med glädje tillbaka på en läsupplevelse som blir mitt val här.

Alltså passar jag på att så här dan före dan peka på en roman som trollband mig. Jo, det ordet passar! Björn Larsson skrev den och den kom ut första gången 1997. "Drömmar vid havet" handlar om ett gäng människor. sinsemellan väldigt olika, och deras liv med och kring kapten Marcel, som inte bara styr sitt skepp, han styr sina medmänniskors liv också.

Här finns trassliga familjerelationer, het kärlek, reflektioner kring åldrande, bara för att nämna något. Och jag tycker att detta är ett mästerverk! Att lyckas fläta ihop så många människoöden utan att läsarna en enda gång blir vilse eller tappar tråden  hur GÖR man? Björn Larsson vet.

Författaren, förvisso svensk, är mer berömd i sitt andra hemland Frankrike där han bott och verkat i många år. Han har också fått många läsare i Tyskland och Italien. I dag bor han i Danmark och är professor i Lund, i franska. Något riktigt genombrott har han så vitt jag förstår aldrig fått i Sverige, trots böcker som "Long John Silver" och "Den sanna berättelsen om Inga Andersson".

Så om du vågar nappa på ett boktips från mig, missa inte detta. "Drömmar vid havet" kan betyda skillnaden mellan en halvtrist jul och en riktigt god!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Björn Larsson har jag i bokhyllan, tack för påminnelsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är riktigt läsvärd, och just den här boken älskar jag. Innehåller en rad figurer/personligheter som jag tog till mig rakt upp och ner!

   Radera
 2. Tack,jag nappar direkt på boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du blir lika förtjust som jag!

   Radera
 3. Honom blev jag nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. har läst Drömmar vid havet. men jag var nog mera förtjust i Long John Silver och Den keltiska ringen. det var väldigt äventyrligt att betala arvode till Björn Larsson. jag fick lära mig att han var s. k. gränsgångare och för dem gällde speciella regler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då, jag har bara betalat för böckerna, aldrig för att få honom över nån gräns ...
   Keltiska ringen tror jag inte jag läst.

   Radera
 5. Spännande. Det var ett okänt författarnamn för mig. Nu gjorde du mig nyfiken, ska kolla upp boken/böckerna.

  SvaraRadera