onsdag, december 08, 2021

Med mord på samvetet

Enligt O kommer onsdag efter onsdag med Veckans kulturfråga, nu denna: Vilken eller vilka av de författare och verk som prisats av Svenska Deckarakademin tycker du extra mycket om?

Vi är förvisso inne i en tid när diverse priser delas ut, alla inte lika penningstinna, men ändå åtråvärda och bra för både rykte och bokförsäljning. Svenska Deckarakademin har nu för femtionde gången delat ut "Den gyllene kofoten" till årets bästa svenska kriminalroman. Dessutom belönas bästa till svenska översatta deckare (The Martin Beck Award), bästa översättare och så finns ett pris till bästa debutant. Lägg till Spårhunden, som går till en bok tänkt för yngre läsare.

Det är en illuster samling med många mord och illdåd på sina samveten som ingår i den här församlingen sedan den bildades. Legendariska författare har funnits med, som Ulla Trenter, Olov Svedelid, Dagmar Lange (Maria Lang) och förstås Per Wahlöö och Maj Sjöwall.

Nu har man alltså läst och diskuterat 2021 års utgivning och kommit fram till att det finaste priset av dem alla tilldelas Åsa Larsson, som avslutar sin serie om Rebecka Martinsson. Nya boken, den sjätte,  heter "Fädernas missgärningar" och den har jag inte läst ännu, men jag är väl bekant med Rebecka M sen tidigare titlar, så jag tror absolut att man fastnat för en värdig pristagare. Författaren intervjuades i Babel och det gjorde också boken mer intressant.

Böckerna som upphöjs i de andra kategorierna har jag inte en aning om ... bara att erkänna ... jag läser definitivt färre deckare nu än förr. Fast när "Tre sekunder" skriven av Anders Roslund och Börge Hellström 2009 fick priset var jag helt med på båten. Riktigt bra bok!

Men Deckarakademins sekreterare, som faktiskt råkar vara min goda vän, skriver också riktigt bra historier! Så bra att hon fick Deckarakademins debutantpris för "80 grader från Varmvattnet" som kom 2006. Författaren är alltså Karin Alfredsson.  Hennes historier är givande läsning, inte minst eftersom de bygger på saker som verkligen hänt. Eller, som Karin själv säger: "Jag är bättre på research än på påhitt, och verkligheten överträffar dessvärre dikten."

Så är det nog tyvärr och det där med att ha många mord på sitt samvete, det verkar ha en tendens att krypa ut ur bokhyllorna och in i vanliga människors vardag. Det finns många bevis för hur kriminalitet IRL faktiskt kan visa sig vara långt värre än i en av alla de där deckarhistorierna som nu är på väg att hamna under julgranen.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Det blir inte så mycket deckare för mig, men Åsa Larsson gillar jag. Och några till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roslund & Alfredsson är båda också riktigt bra. Och gör mycket research som stärker de historier de väljer att berätta.

   Radera
 2. Jag älskar deckare! Så tack för tipset. Har bara läst någon enstaka Åsa Larsson, visst gjorde man även film på en bok? Nu måste jag ju läsa denna, eller ska man ta dem i ordning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ska den här bli sist läst? Inte för att jag vet hur det slutar, så ingen spoiler här!

   Radera
 3. Svenska Deckarakademins omdöme litar jag på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man förmodligen göra!

   Radera
 4. Läser gärna deckare. Åsa Larsson gillar jag, liksom Pascal Engman, Malin Persson Giolito, Karin Alfredsson och Roslund/Hellström. Ja, även det gamla gardet du nämnde är ju fortfarande milt sagt aktuella .
  Jag hade i gymnasiet under ett år Dagmar Lange som svensklärare. Så givande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagmar Lange som svensklärare - det var bäst i dag!!!!

   Radera
 5. Åh, Karin Alfredsson är en favorit! Bra, viktiga, välskrivna böcker och så verkar hon så otroligt trevlig. Har dock tappat bort henne lite, så tackar för påminnelsen! Har Åsa Larssons senaste att läsa också. Är alltid kluven gällande böcker som avslutar serier och både vill läsa och undvika att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar vad du menar! Men nu har ju Karin satt fart på Ellen Elg igen, du får trösta dig med det!

   Radera
 6. Har som vanligt noll koll på prisutdelningen, men Åsa Larsson gillar jag skarpt. Väntar på att boken kommer ut i pocket.
  Det gjordes visst en tv-serie om Rebecka också, men den fastnade jag aldrig för.
  Sällan att tv-serier eller filmer lever upp till boken. Nästan aldrig skulle jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med om det även om undantag finns.

   Radera
 7. Många blandar ihop författare och roman... men få tror att deckarförfattare skriver självbiografiskt!

  SvaraRadera