lördag, december 18, 2021

Veckans mening – om pandemiregler

Vi omges för närvarande av ganska många påbud, mer eller mindre stränga, i samband med den där eländiga pandemin som inte verkar vilja släppa taget om världen. Men då är frågan hur duktiga vi är på att lyda? Graden av lydnad kan också hänga ihop med hur lätt det är att förstå alla förhållningsorder. Här hamnar jag i jakten på Veckans mening, i Skriv-Roberts väl upptrampade spår. Alltså: Malin Lindström Eriksson har tagit in på hotell och blivit helt förundrad över att man exempelvis måste ha munskydd i gymmet trots att hon bokat det för sig själv, med sin egen man som enda sällskap. Undantag fanns: den som sprang på löpbandet slapp! Medan man i lobbyn på samma hotell inte behövde ha munskydd om man satt ner ... I en krönika i tidningen Skogsnära, som brukar trilla in i min brevlåda och som jag bläddrar lite förstrött i, skriver hon om förvirringen  och jag tycker att jag känner igen mig:

 Svensk som man är så ifrågasätter man inte uppsatta regler utan gillar läget.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. tja, maj 1971 skrev jag på protestlistor att bevara Almarna i Kungsträdgården, fast jag är ju inte svensk... och 2008 deltog jag i FRA-demonstration i Göteborg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis förekommer protester!

   Radera
 2. Vet inte om jag håller med Malin Lindström. För här i Täby gillar man absolut inte läget. Okej, affärerna har satt upp några nygamla skyltar om avståndshållning, men det är allt. Handspriten är också kvar. Men alla besökare då? Det var fullproppat i centrum idag. Jag såg fyr(!!!) personer med munskydd, varav jag var en...

  PS. Som svensk behövde vi egentligen inte ifrågasätta någonting. Fick fick ju aldrig några restriktioner utan bara rekommendationer. I Spanien var/är det betydligt kärvare... DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker lite längre, inte bara pandemi - förr brukade man säga att en typisk svensk gör som det står på skylten ... men det kan ju omöjligt gälla alla. Själv gick jag på rejäl promenad i dag f f g på länge (ont i en höft) och det var inte trångt trots det fina vädret!

   Radera
 3. På gymmen har man plexiglas mellan löpbanden, folk torkar maskiner med sprit, och mycket annat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torka maskin med sprit har man gjort så länge jag gått på gym, och eftersom det är rätt länge sen jag gjorde det så är det LÄNGE sen!

   Radera
 4. Funderade på om detta var i Sverige. För här är det ju bara rekommendationer. Men kanske kan hotell, precis som sjukhus,själva bestämma. På SÖS kommer man inte in utan munskydd (i varje fall förra veckan och innan dess) men på KS är det rekommendationer.
  Tycker, vad jag såg på Arlanda i oktober, att man som svensk inte brydde sig om just rekommendationer. Här finns ju inget annat. Jo, nu Covidpass i vissa sammanhang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det var i Sverige. Personalen var väl helt förvirrad får man anta.

   Radera
 5. Det är svårt att begripa tillämpningen av alla dessa rekommendationer. När jag besöker min hustru på sjukhuset är jag tillsagt att ha munskyddet på i korridoren, men det är inte så viktigt på hennes rum. Personalen har däremot alltid munskydd när de kommer in på hennes rum, men tar ofta av sig det i korridoren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i det närmaste obegripligt! Hoppas din fru mår lite bättre?!

   Radera
 6. inkonsekvent. har just varit på konsert. 100 pers i kyrkan väl utspridda. men när alla 100 skulle ut då stannade hälften av dem precis i utgången för att prata och önska varandra god jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk gör som de brukar ... ett tag till i alla fall ...

   Radera
 7. Tja, ifrågasätter kanske man gör, men tycker att man numera låter det stanna i huvudet utan att släppa ut det. Har säkert något med den globala repressionen att göra. ;) Har märkt att munskydd är otroligt känsligt kapitel. En del tycks se lite avogt på den som bär det numera, de kanske misstänker att bäraren är en antivaxxer eller har symtom? Folk klumpas ihop i grupper som ställs mot varandra, konflikterna kan öka. Tycker det känns rätt oroande utveckling. Men det kanske man borde hålla för sig själv... också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast som tur är får man tänka alldeles själv och precis hur som helst! (även om jag är beredd att säga att antivaxxare inte får det ...)

   Radera