onsdag, december 22, 2021

Bäst i år – tror jag i alla fall

Dags igen för Veckans Kulturfråga från Enligt O. Som undrar: Vilken är den bästa boken du läst i år?

Trots att jag inte tagit mig igenom mängder av böcker är det lite svårt att välja. Jag kan inte utesluta en av två. Så här är båda!

"Snöstormen" av den i hemlandet mycket populäre ryssen Vladimir Sorokin. För att den överraskar med fantasi, galna infall och verkligen får mig att undra hur det ska gå: segrar den starka stormen eller den lilla människan? Historien har tolkats på många sätt, som politisk allegori och jag vet inte vad. Jag nöjer mig med att den grep mig och höll mig fast till slutet.

"Gileads döttrar" (The Testaments) är Margaret Atwoods uppföljare till "Tjänstekvinnans berättelse" (The Handmaid´s Tale) och det är en roman jag verkligen inte vill ha oläst. För övrigt den allra första bok jag läste 2021. Suverän historia, fenomenal upplösning och det är bara att beundra! Och njuta av läsningen, förstås.

Det de här två böckerna har gemensamt är att författarna uppfunnit nya världar, nya tänkesätt som kontrasterar med det gamla och invanda, på var sin sida av Atlanten, och det gör dem originella. Jag rekommenderar dem båda (fast man ska ha läst första delen av Atwood innan man tar sig an denna). 

För övrigt kan vi glädjas åt att detta är den första dagen när ljuset har börjat på sin väg tillbaka till oss. Och det startar bra: sol, tämligen molnfritt och några minusgrader!

Copyright Klimakteriehäxan 

18 kommentarer:

 1. Atwood är lite för tuff för mig, starka böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att du läst betydligt tuffare böcker än denna!

   Radera
 2. Snöstormen är en favoritbok. Atwood har jag inte läst ännu. men hon är bra. vetenskapsmän lyssnar på henne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Snöstormen originell! Påminde mig lite om Gabriel Garcia M.

   Radera
 3. "Gileads döttrar" väntar jag på att den ska bli tv-serie. Tyckte att första serien var helt suverän.
  Visst var det liiiiite soligt idag, men det går åt rätt håll, åtminstone vad gäller ljuset, det är värre med temperaturen - åtta minus är i kallaste laget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir den tv-serie tittar jag definitivt! Men du skulle gilla boken också. Spännande.

   Radera
 4. Intressant att höra vilka dina favoriter för året är. "Snöstormen" har jag inte läst men däremot "Gileads döttrar". Väldigt bra. För egen del tycker jag det är svårt att välja ut den bästa boken. Har läst en handfull som lätt kunde plats här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, aldrig lätt att utse "best of"!

   Radera
 5. Tjänstekvinnans berättelse har jag inte läst än. Jag känner på mig att jag borde göra det.

  SvaraRadera
 6. Tsck för fina tips! Jag har, pinsamt nog, inte ens läst Tjänarinnans berättelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pinsamt, nä det tycker jag inte. Lyckost som har den kvar oläst!!!

   Radera
 7. Jag läser hejdlöst mycket, får ut olika saker/tankar/minnen ur olika böcker. Inte heller minns jag alla titlar jag läst. Antecknar inte numera, det gjorde jag förr. Jag har nog lättare att svara på vilka favoriter jag hade förr. Jag läser nästan bara i iPaden och då har jag svårare att minnas titlar mot när jag läste pappersböcker. Det tog lång tid innan jag vande mig vid att läsa i paddan, men när coronan bröt ut, var det skönt att slippa gå till bibblan. Hade jag köpt allt jag läser skulle jag ha gått i konkurs och inte haft plats för något annat än bokhyllor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver faktiskt upp, bok för bok. Lätt att glömma titlar, verkligen! Och omöjligt att köpa alla böcker, av flera skäl som du nämner.

   Radera
 8. Snöstormen är verkligen fantastisk, jag lyssnade om den för bara några dagar sedan. Jag gillar Sorokin. Gileads döttrar har jag faktiskt inte läst. Trots att jag tyckte väldigt mycket om Tjänarinnans berättelse, så har jag dragit mig för att läsa den. Vet inte riktigt varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att jag ska leta upp mer av Sorokin! Och "Gileads döttrar" måste du bara läsa, man får många svar, man blir överraskad ...

   Radera