torsdag, december 30, 2021

Ännu en gammal goding

Årets sista helgfråga från Mia i bokhörnan är också den tredje i julversionen och den sista med klädd gran bredvid syrenerna i vinjetten: Tipsa om en bok du läser eller har läst!

Den jag läser just nu har ni (nästan) alla redan tagit er igenom, så det är ingen vits att tipsa om den (Klas Östergren: "Julrevy i Jonsered"). Återvänder därför till ännu en gammal goding: "Blommor till Algy"  (Flowers for Algernon) av Daniel Keyes som kom ut 1966. 
Mitt slitna ex.
Mitt ex ser riktigt slitet ut, för detta är en roman som i mitt tycke inte liknar någon annan och därför kan läsas igen och igen. Vilket jag har gjort. Har också nämnt den här på bloggen flera gånger, men det har ni nog glömt?

Huvudperson är en ung man med funktionshinder. Han kan inte läsa, inte skriva, förstår inte mycket av det som pågår runt honom, har inga relationer till andra människor.  Folk driver med honom, lurar honom så att det gör ont att läsa. Men så kommer han under en behandling som provats ut på labbråttan Algernon och den mest fantastiska utveckling börjar ... killen blir till och med förälskad och kärleken besvaras! 

Ny utgåva.
Keyes grundar delar av
historien på egna erfarenheter han gjort som lärare i engelska för barn med speciella behov. En pojke bad att få gå i "vanlig" klass, fick det 
 och Keyes såg en dramatisk förbättring, vilket fick honom att fundera kring hur mycket ett barns intelligens kan påverkas genom uppmuntran och träning.

Jag har läst boken på engelska och har svårt att förstå att den faktiskt finns översatt, för det måste ha varit en näst intill omöjlig uppgift, eftersom mycket handlar om språkutveckling. Att historien fascinerat många står utom alla tvivel, den har gjorts i både teater-, tv- och långfilmsversioner och använts i utbildningssyfte. Storyn både rör och berör! Och, märk väl, jag har inte avslöjat hur det slutar!

Copyright Klimakteriehäxan 

16 kommentarer:

 1. Vad gäller din första bok så ingår jag "i kategorin Nästan". Angående bok nummer 2 så är jag inte ens nära "nästan" ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt aldrig läst Östergren förut, blev intresserad när han gick ur akademien ...

   Radera
 2. råkade fastna för Östergrens Renegater i uppläsning av honom själv under coronapromenader.jag blev alldeles överväldigad. känner väl igen titeln men har inte läst Blommor till Algy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ju att många, väldigt många gillar Klas Ö!

   Radera
 3. ingen tävling... jag har inte läst Julrevy i Jonsered, får kanske mogna till nästa jul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att den är jätte-julig!

   Radera
 4. Första boken- Ja, den är klar. Har läst "Gentlemen" från början av 80-talet innan och "Renegater" så detta var den tredje.
  "Blommor till Algy" har jag inte läst men tar mig gärna an den och satsar på en engelska varianten. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har flera Östergren-böcker men det är min man som läst dem. Renegater var ju fruktansvärt tjock!

   Radera
 5. Daniel Keyes bok är helt underbar. Jag läste den på engelskan på gymnasiet. Vår lärare älskade att vi läste böcker. Den tyckte jag mycket om. Fast det var ett tag sedan. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillar Algernon - jag tycker det verkar som om rätt få läst den.

   Radera
 6. Vad intressant den låter!

  PS. När jag läste att du skrev att ditt ex ser riktigt slitet ut trodde jag först att du talade en en före detta man :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - har faktiskt bara haft en man som jag gift mig med, så han har inte omvandlats till ex - än i alla fall ... Hoppas du gillar boken, och gott nytt år!

   Radera
 7. Julrevy i Jonsered hämtade jag på biblioteket nu sist, men gillade helt enkelt inte typsnittet, så struntar i att läsa den bara därför. Så kan det gå. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är klart ovanligt! Men är snart igenom. Småtrevlig.

   Radera
 8. Inget som jag känner igen. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 9. Åh, den såg jag som film som väldigt ung/barn och blev oerhört berörd. Såpass att jag minns delar än. Och så läste jag nyligen Richard Powers Bookernominerade bok Bewilderment, som både nämner boken och delvis tar avstamp i den. Jag har inte läst Flowers for Algernon, men tänkt att jag bara MÅSTE göra det efter att ha läst Bewilderment. Vad lustigt att du tar upp den just nu.

  SvaraRadera