torsdag, december 30, 2021

Lottas julklappshemlighet

Visst är det fantastiskt att barn är så smarta! Jag förundras varje gång jag umgås med vårt tvååriga barnbarn. Han fattar ju nästan allt (ja, vi har inte tagit upp Pythagoras sats än, men ändå). Så otroligt roligt att uppleva!

Men självklart har jag upplevt smarta ungar förr. Tyckte absolut att mina egna var klyftiga. Fast jag har ett minne jag fick långt innan dess. Jag hade mitt första jobb, anställd på Arvika Nyheter, och strax före jul kom idén: tidningen skulle ha ett reportage om hur barn tänker kring julklappar, hur de väljer! Jobbet blev självklart mitt. Barnet fick jag låna av redaktionssekreteraren. Lotta var fem om jag minns rätt, och hon skulle köpa klappar till mamma, pappa och två storasyskon och kanske en person till.

Lite osäker är jag på hur mycket pengar hon fick att shoppa för, men det kan max ha varit en hundralapp (inte SÅ lite med tanke på att min lön på den tiden var 450 kronor i månaden efter skatt), förmodligen var det mindre  året var 1965. Med fotografen Anders i släptåg gick vi ut på klappjakt. Klippet har jag nånstans men kan inte hitta det, så vad det blev för gåvor minns jag inte, däremot att vi med förenade krafter fick pengarna att räcka. Vi såg också till att det blev fina paket.

Fast det var sedan som det roliga inträffade. Lotta var helt införstådd med att hennes lilla äventyr skulle skildras i tidningen. Fredagen före jul skulle reportaget publiceras. Då var Lotta vaken jättetidigt, långt innan någon annan i familjen ens tänkt tanken att ta sig ur sängen. Nja förresten, en sanning med modifikation, för hennes pappa spanade in det som hände ...

Lotta tassade till ytterdörren där tidningsbudet lämnat dagens nytryckta avisa. Hon tog den och försvann in till sitt sovrum och gömde sitt exemplar noggrant. Tidningen togs inte fram till frukost, när den brukade läsas. Den var "borta"! Familjen skulle ju inte få veta i förväg vad som väntade under granen på julafton!

Klart smart, det tycker jag än. Att barnet sedan inte tänkte på att hennes pappa var den som godkände min text, redigerade tidningssidorna, satte rubriken och valde bilderna från dotterns affärsrunda, det var ju en annan historia. Den stod aldrig i tidningen. Det finns ju gränser även för hur smarta barn kan vara! Alla blev hur som helst överraskade när de öppnade sina paket. Lottas julklappshemlighet var hennes egen! 

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Vilken fin berättelse! Barn... och tonåringar är smarta, synd att du inte fick copyright

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vad menar du??? (allt man skrev som anställd hörde ju till tidningen)

   Radera
 2. har du sett denna:
  https://www.svtplay.se/video/30841258/aret-var-special-almstriden

  SvaraRadera
 3. Härlig berättelse!
  Ha en TREVLIG NYÅRSAFTON!/Susie

  SvaraRadera
 4. Den storyn bara ÄLSKAR jag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ❤️ Fatta att jag dessutom nyss hittade Lotta! Via birthday.se. Hon är 60 nu och bor i Skåne, pappa redaktionssekreteraren är död. Skickade henne länken, vet inte om hon läser ---

   Radera
 5. Hur härligt som helst! Tack för att du delade denna solskenshistoria. Och visst är barn smarta! Absolut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ju ännu roligare nu när jag fick kontakt med "barnet"! Som är 60!

   Radera