onsdag, december 01, 2021

Kvinnor kan – men det måste bevisas ...

Enligt O presenterar varje onsdag en fråga att besvara, det kan handla om både det ena och det andra. I dag påpekar hon att det verkligen kan det, hon ställer frågan Vilken person eller vilken händelse som var först vill du lyfta fram? och gör ett tillägg: Koppla till kultur om du vill eller till något helt annat. Frågor är till för att tänjas.

Oj, ingenting kommer jag på. Om jag inte ska gå på min första tanke: Selma Lagerlöf, första kvinna in i Svenska Akademien, första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Men ser nu att Enligt O redan pekat på denna vår uppenbarligen gemensamma idol, så jag letar vidare i hjärnans vindlingar.

Första kvinnan att leda ett politiskt parti blev centerns stadiga Karin Söder. Hon blev också första kvinna på utrikesministerposten. Och nu då Magdalena Andersson, ny socialdemokratisk statsminister. Visst, kvinnor kan. Men det måste ju bevisas, gång efter gång!

Om jag stannar kvar i politikens värld finner jag Kerstin Hesselgren (liberal), som blev första kvinna att väljas in i riksdagen. Socialdemokraten Karin Kock blev första kvinna på en ministerpost, och minsann var hon inte första kvinnan med professur i nationalekonomi också!

Om man sänker blicken till det personliga planet finns förstås ett antal "första gången"-upplevelser. Den första kärleken, det första jobbet, det första barnet. Livet bjöd på fler av dem alla, ingen av dem glömmer man!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. intressant med de första kvinnorna som kom när de knappt hade rösträtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de låg verkligen i startgroparna!

   Radera
 2. Synd att hälsan inte stod Karin Söder bi. Hennes partiledarskap blev kortvarigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träffat henne kort - en vänlig dam.

   Radera
 3. ja, det finns många första gången. inte minst är det ju första gången en är så här himla gammal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, det har du väldigt rätt i!

   Radera
 4. Magdalena Andersson lär man nu komma ihåg extra bra. Jag menar hon är den första kvinnliga statsministern som avgick bara ett par timmar senare och sedan valdes till statsminister igen.
  Ja, och så tänker jag på Joséphine Baker också. Hon är den första svarta kvinnan och första scenartisten som får en plats i Panthéon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog en rätt tuff tid för Magda. Josephine B är tyvärr helt ovetande om sin upphöjelse ...

   Radera
 5. Ja, vad vore väl världen utan kvinnor? Finns många kraftpaket där-

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen som du skriver att kvinnor måste bevisa att de kan gång på gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som tur är klarar många av det!

   Radera