onsdag, december 29, 2021

Bäst i tv-soffan

Årets sista vecka och därför också årets sista Veckans kulturfråga från Enligt O. Hon ber oss ta en titt i backspegeln: Vilka var årets bästa kulturupplevelser?

Det är väl nu som eftertankens kranka blekhet ska infinna sig. För 2021 blev inte kulturupplevelsernas år, pandemin la hinder i vägen än en gång och gör ju faktiskt så fortfarande. För min del har det inte blivit varken teater eller konserter, mer tv och läsning. Och eftersom man ofta bloggar om böcker satsar jag nu enbart på tv-upplevelser. Samtliga sådana som kan streamas:

Allvarlig TV-serie: "The Kominsky Method" med Michael Douglas och Alan Arkin. Om vänskap och åldrande. Lysande skådespeleri!

Rolig TV-serie: "Lupin" med den fantastiske Omar Sy i huvudrollen. Stundtals dessutom lite spännande, men alltid med ett överraskningsmoment att se fram emot.

Krim-TV-serie: "Line of Duty", brittisk polishistoria när den är som bäst, säsong efter säsong.

Dokumentär TV-serie: "I skuggan av El Chapo"  om drogerna, våldet, handeln och maktkampen i knarkmaffians Mexiko, gjord av SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Svensk TV-serie: "Tunna blå linjen" är ett bevis för att svenska program om brott och lagens långa arm kan bli riktigt bra.

Gizem Kling Erdogan har en av huvudrollerna i "Tunna blå linjen". Foto SVT.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Intressant att läsa vad du tycker om tv-serierna. Här har jag nog bara sett "Tunna blå linjen" och "I skuggan av El Chapo"- SEr ganska lite på tv.
  Har varit en del på teater och inte minst nu i höst på "Soppteatern". Men i våras på en del annat också. Plus en del bio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har noterat dina besök på Soppteatern och blivit avundsjuk ... men mycket tv har jag sett, tur att det finns så mycket bra!

   Radera
 2. hann med två biokvällar, ett par föredrag på biblioteket och julkonsert

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, var på teater med dottern

   Radera
  2. Två filmer har jag också sett. Sen tog det liksom slut igen ...

   Radera
 3. Här kan jag lugnt konstatera att du tittar betydligt mera på tv än vad jag gör. Ja, jag är ju inte så där direkt kulturell heller om jag ska vara ärlig.
  Men "Tunna blå linjen" har jag sett. Gillade serien skarpt och hoppas att fortsättningen blir lika bra om första säsongen.

  Gizem Erdogan måste ha fått sitt genombrott i serien. Hon figurerade ju som... inte vet jag vad... i "En hederlig jul med Knyckertz". Såg bara trailern, men det räckte;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl en fenomenala serien Kalifat som blev Gizem E:s genombrott. Hoppas du såg den! Adv. kalendern - nja. Såg första delen, inget mer. Och visst, jag tittar på tv ofta. Försöker variera konfekten dock.

   Radera
 4. Line of Duty är så bra. håller på att önska flera delar. Tunna blå linjen var så bra. hoppas att det blir flera delar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Väntar också ivrigt på fortsättningen av "After Life" med Ricky Gervais. Till exempel.

   Radera
 5. Måste ge Tunna blå linjen en ny chans. Störde mig så på dialekterna och sättet att filma att jag fick stänga av.

  SvaraRadera