fredag, december 10, 2021

Fem val och fem varför

Bara en äkta gran bjuder på blommor!
Elisa Matilda har klurat ut fem nya fredagsfrågor. Hon vill att man ska välja, men man ska också förklara varför man fastnar för det ena av de två alternativ hon ger.

 1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför? Pepparkakshuset rivs. Det har kort säsong. Saknas inte av någon.
 2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför? Förr egenbakade, för min deg var kryddig och god och ungarna tyckte det var roligt att baka ut olika figurer. Nu köpta. De är också goda ...
 3. Denna gran barrar inte. Framme
  varje jul sedan 1963 när jag gjorde den.
 4. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför? Ensam. För jag får väl ha med mig nån bok och kanske ett korsord?
 5. En grön jul eller en regnig jul, och varför? Grön. Då är det trevligare att vistas ute.
 6. En plastgran eller riktig gran, och varför? Riktig. Hade plast i några år, vi saknade doften och den barrade ju också! Dessutom är den inte jättemiljövänlig heller. Kolla också in min egenhändigt tillverkade gran här på bilden! Jag är själv väldigt förtjust i den! Garanterat barrfri dessutom.
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Att krossa pepparkakshuset är för oss (barnen) en del av själva grejen med det (efter att först ha haft det framme under julen förstås).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sen äta upp det (om det inte blivit för dammigt) förstås!

   Radera
 2. Det är lite stökigt med barren, men SÅ värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har kommit fram till det också!

   Radera
 3. Med en sån gran som din på bilden är julen fixad :D

  SvaraRadera
 4. en fin, konstgjord gran skulle gärna få flytta in hos mig. har lärt mig att det är skillnad på plast och konstgjord. vanliga pepparkakor gjorde vi när barnen var små

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kallar dem väl "plast-" lite slarvigt oavsett hur de är gjorda. Intressant ändå att de konstgjorda inte självklart är bättre för miljön!

   Radera
 5. vi åt upp pepparkaks"huset" Annandag Jul (har egen deg med massa kryddor), nu är det sonen som för traditionen vidare. Ute är jag oavsett väder, inte mycket att önska

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte haft pepparkakshus på väldigt länge. Blir nog inget i år heller.

   Radera
 6. Älskar din egentillverkade gran. Den duger så gott. Du behöver inte anskaffa en riktig eller en plastgran. Ettan är vi överens om, resten av frågorna - där tänker vi olika;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast mina barn har aldrig uppskattat min egengjorda gran fullt ut ...

   Radera
 7. Jag älskar också din egentillverkade gran. När jag ledsnar på min egentillverkade gran i trä kanske jag kan göra mig en tavla på något sätt med en gran. Funkar alldeles utmärkt med en så fin gran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den består i huvudsak av tygrester från en grön sammetsklänning! Var idén kom ifrån vet jag inte, men visst är den skön min gran!

   Radera
 8. Jag väljer din vägg-gran alla dar i veckan! Vi ska fira jul hos dottern hos dottern, hon bor i en etta och vi blir 5 vuxna och 2 ettåringar, av förklarliga skäl blir det bara en pytteliten plastgran...Granblommor är så fina, tittar efter dem varje vår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Granblommorna är obegripligt söta, synd att man så sällan ser dem! Jo ni kan kanske få det lite trångt, men finns det hjärtrum å finns det ju humhum som bekant! En platt liten gran får absolut duga!

   Radera
 9. Snygg egengjord gran! Här köps också pepparkakor, insnöad är jag också ensam helst, hellre grön än regnig jul. Däremot har vi en plastgran, och den barrar lite ja! Numera är den kvar i källaren hela året, har istället en liten bordsgran, det räcker! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns att någon som fick vår konstgjorda gran blev jätteglad. Undrar om den fortfarande är i bruk? Barrlös kanske ... och även den ersatt av en i bordsmodell, duger naturligtvis alldeles utmärkt.

   Radera
 10. Men den var ju fin! Din gran alltså! Dammiga pepparkakshus är ingen höjdare. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker ju också det! Har alltid gillat att pyssla med textil, men på senare år blir det alltmer sällan.

   Radera
 11. jag tycker det är skoj att fler o fler faktist gått tillbaka till äkta gran.
  Ha en trevlig ny vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom kan det faktiskt vara så att riktig gran är ett miljövänligt alternativ ... det trodde man väl inte när plastvarianten var ny?

   Radera