måndag, december 06, 2021

Bland mer eller mindre vilda djur

Ulliga gulliga djur gillar vi ju alla, eller hur? De här fåren gjorde mig på gott humör en dag innan första snön trillat ner över oss. De finns i lekparken vid Gustaf Frödings minnesgård, Alster, strax utanför Karlstad. Vem som skapat dem lyckas jag inte luska ut. 

Ekorre och bäver är inte lika rara, inte lika nyttiga heller, men i den här utformningen gillar jag också dem. På sistone har det varit bråttom för ekorren att samla till vinterns "skafferi", men det blir nog svårt att hitta ekollon i den här storleken!

Dock har ekorren skaffat sig fiender på Södermalm. I de stora husen där jag bor har nämligen de här raska och duktigt klättrande små varelserna listat ut att det kan finnas kul grejer inomhus. Och vad skulle hindra? Alltså har folk som bor högt upp i kåken, på åtminstone sjunde våningen, haft påhälsningar som fått gardiner att fladdra onödigt vilt. Dessutom har spåren lett runt i lägenheterna och ett och annat ätbart har också försvunnit. Sedan har de objudna gästerna avvikit samma väg som de kommit, alltså genom en öppen balkongdörr, för rask fortsatt klättring mot nya mål. Då är det lugnare att umgås med djur i trä, de är inte särskilt vilda av sig. Klättrar gör de inte heller. En dag som i dag hukar väl både de och vi för drygt tio minusgrader.


Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Tjusigt, skulle passa på vårt berg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de fina! Du kanske kan skapa en egen variant?

   Radera
 2. Fåren är så långhåriga att jag trodde att de var hundar. De ser verkligen "cuddly" ut:-)
  Ekorren är söt den också, men jag föredrar den levande varianten. Visste inte att de "hemsöker" lägenheter. Gissar att de är lite svårfångade också, då de är så kvicka.
  Bävrar - såg på lokalnyheterna att bävrar med sina dammar har en viktig ekologisk funktion. Kolla här: https://www.mitti.se/nyheter/baver-fixade-lansstyrelsens-jobb-byggde-ny-sjo/reptam!lAEuI5IHjh2oRb5pcToNpA/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bäverdammarna är inte så vackra att se på. Ekorrarna, däremot, är söta!

   Radera
 3. Fåren på Alsters herrgård är härliga och det är ju ingen direkt risk att de tar sin in i lägenheter.
  Knepigare är det ju med ekorrarna. Har sett ett par på balkongerna i huset mitt emot. Vi har en ful plastuggla på balkongräcket och den kan nog avskräcka. Har hitintills avskräckt trutar och andra varelser.
  Klart lugnare med djur i trä.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De håller sig på backen, helt klart! Vore jag barn skulle jag vilja rida på de där fåren.

   Radera