söndag, december 26, 2021

Boktuggarnas val 2021

Boktugg.se ägnar sig energiskt åt böcker av alla sorter och i alla olika format. Sajten uppdateras dagligen med nyheter och reportage om bokbranschen och författare, förlag och andra inblandade i verksamheten. Ett nyhetsbrev kan man prenumerera på och få alldeles gratis (det gör jag!) och det finns också ett magasin som ges ut varje månad.

Under advent fick Boktuggs läsare rösta fram Årets läsupplevelse 2021. En titel per dag, alltså 24 totalt, presenterades i en egen "adventskalender". Jag röstade, men kan skamligt nog inte minnas på vad. På julafton presenterades vinnaren  en inte helt otippad sådan ... Här är listans topp tio, som är väldigt svensk (och den enda av dem jag läst är den om de sjungande kräftorna, en riktigt bra bok!). Funkar kanske som lästips nu när julstressen förhoppningsvis har lagt sig?

1. "Löpa varg" av Kerstin Ekman

2. "Shuggie Bain" av Douglas Stuart

3. "Stöld" av Ann-Helén Laestadius

4. "Amerikansk jord" av Jeanine Cummins

5. "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens

6. "1795" av Niklas Natt och Dag

7. "Ja m'appelle Agneta" av Emma Hamberg

8. "Vänligheten" av John Ajvide Lindqvist

9. "Klara och solen" av Kazuo Ishiguro

10. "Fjärilsvägen" av Patrik Lundberg

Copyright Klimakteriehäxan 

16 kommentarer:

 1. bra val, hälften har jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger långt efter men ska snart ta mig an "Löpa varg".

   Radera
 2. Har inte läst nåt av böckerna på listan, men har fått "där kräftorna sjunger" i julklapp. Så jag har nåt att se fram mot när jag läst klart "Kennedys Hjärna" av Mankell. Fast jag tror jag ska ta nåt lite lättare emellan.....
  GOD FORTSÄTTNING/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräftboken är relativt lättläst faktiskt! Hoppas du gillar den!

   Radera
 3. Jag har boktuggs nyhetsbrev, men läser det rätt slarvigt. En ordrik människa som skriver det ...
  De sjungande kräftorna gillade jag, men hade velat slippa snabbspolningenn av hur det gick sen. Den skulle ha slutat när kärnberättelsen var slut.
  Je m’appelle Agneta var en rolig och rapp feelgood, välskriven. Gillade!
  Löpa varg ... jag anade att den skulle gå upp på topplistor, skriva kan hon ju, men jag var inte tilltalad av innehållet. När någon i min ålder framställs som gammal och känner att det riktiga livet är slut, då blir jag deppad ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, deppad vill man inte bli. Men jag ska läsa den ändå. Hamberg har jag inte läst något av.

   Radera
 4. Se där! Jag har faktiskt läst sju. Ajvide Lindqvist har jag i alla fall nersparad på Storytel, Hambergs tror jag inte är något för mig och Natt & Dags perversa böjelser betackar jag mig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajvide L och Natt & Dag har jag medvetet valt bort. Är också tveksam till Hamberg.

   Radera
 5. Spännande lista! Har läst sju av böckerna och har nu antecknat övriga som jag känner till men inte tagit mig an ännu.
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi hoppas att du blir nöjd!!!

   Radera
 6. Det är alltid så kul och informativ att komma in här på din blogg. Alltid lär man (läs: jag) sig något nytt. Hade aldrig hört talas om boktugg.se.

  Har läst "Där kräftorna sjunger" som jag tyckte var överreklamerad, men eftersom "Stöld" har lovordats av nästan alla s.k. bokbloggare så ska jag sätta upp den boken på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tänkt ta mig an Stöld. När, det är frågan ...

   Radera
 7. Jag har faktiskt läst de sex första böckerna på listan.De andra är jag inte så sugen på..jo möjligen Ajvides bok.God fortsättning

  SvaraRadera
 8. Kräftorna som sjunger fick jag förra julen i julklapp, visst var den läsvärd, men inte såååå bra som jag trodde. Va roligt att "Shuggie Bain" blev tvåa, just den fick jag i julklapp i år, ska bli så spännande att läsa!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte Shuggie Bain men har inte läst. Blev lite skrämd av att den tydligen är rätt deppig åtminstone bitvis ... men jag ska!

   Radera