fredag, december 31, 2021

Lottas julklappshemlighet – den sannare versionen!

Kanske läste du mitt inlägg om hur jag gjorde reportage inför julen om lilla Lotta, som skulle välja julklappar till familjen?! Det var 1965, jag var alldeles färsk journalist och arbetade på Arvika Nyheter. Jag skrev historien som jag mindes den. Nu kan jag konstatera att allt blev inte rätt! Det här är den sannare versionen.

Det beror helt enkelt på att jag plötsligt kom mig för med att googla redaktionssekreterarens namn, han som var min arbetsledare och dessutom Lottas pappa. Men jag var sex år för sen, han avled 2015. Då gjorde jag en chansning till och sökte Lotta på birthday.se, familjens efternamn var inte ett av de vanligaste och jag visste ju ungefär när hon var född.

Tror knappt mina ögon när jag får träff på namnet, en enda träff dessutom. Skickar ett sms: Vad hette din pappa, hette han NN? Yes! svarar hon, visst gjorde han det! Bingo! Jag skickar länken till blogginlägget och hon läser.

Lotta, i dag 60 år gammal, återkommer snart med glad respons och inte nog med det: hon har reportaget kvar eftersom hon hittat klippet bland sin fars efterlämnade tillhörigheter! Lite svårt att läsa, men jag fnissar åt hur jag tänkte kring pengar. Jag skrev att barnet kanske fick en hundralapp att handla för. Hon fick en tia! Jag hade också för mig att en femte person skulle ha en klapp, men det gällde kärnfamiljen: mamma, pappa och två systrar.

Någon klar minnesbild av vår shoppingrunda har Lotta inte, men tror att hon nog uppfattade mig som en tant (jag hade precis fyllt 18). Det faktum att hennes pappa sparade klippet i femtio år tyder i alla fall på att det var en ganska så speciell historia!

I texten på första sidan skriver jag följande: "Kanske tycker man att det låter som en utopi  fyra julklappar för tio kronor i dagens dyra Sverige. Aldrig hör man väl så många klagande röster höjas som just före jul när inköpen för de flesta blir många och stora, Men Lotta bevisade med glans att det visst finns bra artiklar, lämpliga som julklappar, till acceptabla priser. Och trots allt är det ju inte priset som bestämmer om gåvan är välkommen eller inte."

Vad köpte hon då? Jag lyckas se att det blev ett rävspel till en syster och en smörkniv till mamma, medan pappa (som röker pipa) får en rejäl bunt piprensare. På rekommendation av mannen i tobaksaffären köper hon också en manick att skrapa ur pipan med. Vad syster nummer två får klarar jag inte att tyda, men något fick hon definitivt! Och pengarna räckte!

Ordentlig puff på första sidan! Foto: Anders Fors
Rejält uppslagen artikel över fem spalter inne i tidningen.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Helt underbart:-) När internet är som bäst skulle jag säga. Att hon hade artikeln kvar och dessutom kom ihåg 18-åringen on än som tant är faktiskt anmärkningsvärt.
  Hoppas ni håller kontakten framöver.

  PS. Älskar birthday.se:-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ovanligt lyckat resultat av en liten sökning på nätet! Så kul!

   Radera
 2. Men åh! Så roligt att du fick kontakt med Lotta och att pappan sparat artikeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jätteroligt - synd bara att jag kom på alltihop när hennes pappa redan var död. Hade varit kul att återkoppla med honom efter alla år.

   Radera