fredag, december 17, 2021

Redan på Zorns tid

Tog mig iväg på utställning. Liljevalchs firar 100 år med tillbakablickar på evenemang som genom åren dragit jättemånga besökare till konsthallen på Kungliga Djurgården. Fast egentligen borde jubileet gälla 105 år, för invigningen hölls 2016. Varför man räknar så dåligt i konstvärlden har jag dock ingen aning om ... 

Det har blivit en blandning av klassiskt och djärvare moderna verk, rätt underhållande faktiskt, om man bortser från att det är så kallt i salarna att man huttrar hela tiden besöket varar och grymt ångrar att man lät mössa och ytterplagg stanna i garderoben.

Här finns i alla fall en replica av Picassos "Guernica", en ljuvlig öppen spis av Ernst Billgren, ett brev som Dan Wolgers skickat till sig själv och fått med på en vårsalong, och Kjartan Slettemarks fantastiska vita pudel i människostorlek. Bruno Liljefors, förstås, Carl Larsson, Andy Warhol, Miro, verk från Mexiko. Carl Kylbergs "Väntan" kan jag titta länge på, medan jag snabbt går förbi Lena Cronqvists otäcka bilder.

Men säg mig den utställning som inte lär en något nytt! Inte hade väl jag tänkt på att läsplattan fanns redan på Anders Zorns tid!? Håll med om att den nakna kvinnan har miljoner kopior i dag, om än mer påklädda, alla med blicken fast i en liten skärm man håller i handen ... stor koncentration ... och hjälp, vad hände nu? Man tar sig för pannan! Maskinen lever, tekniken spelar spratt ... alltihop känner vi igen! En äkta déjà vu från tidigt 1900-tal. Om man nu får skoja lite med en svensk klassiker?

Anders Zorn målade tavlan 1915. Verket (här beskuret) heter "Gammal spegel".
Copyright Klimakteriehäxan

PS: Utställningen "Liljevalchs 100 år" pågår till 16 januari.

8 kommentarer:

 1. Göteborgs-Postens årliga jultomte i år är Zorn-inspirerad

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte anade Zorn att facebook skulle censurera hans damer

   Radera
 2. Gammal spegel, ser ut att flickan tittar i sin iphone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var liksom det som var hela grejen med min text ....

   Radera
 3. Haha, ja de nakna kullorna var tidigt ute!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Zorn skådade in i framtiden ... :-D
   Fin helg önskas dig också!

   Radera
 4. Tack för besöket! Hit har vi tänkt oss.Och nu blev det en god försmak. Lite kul här med ett nytt grepp på Zorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hinner ju fortfarande dit! (Åt en väldigt god Havets Wallenbergare på Blå Porten i samma veva, den kan jag rekommendera!)

   Radera