torsdag, augusti 17, 2023

Idoler på Play räddade tv-sommaren

Sista veckan med helgfrågan från hängmattan: Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj, föreslår Mia i bokhörnan och jag lyder väl som jag brukar ...

Vet inte om jag är ensam om att i sommar ha haft svårt att hitta tv-program som fångar mig helt och hållet. Oavsett kanal har det känts som om tablå-tv:s utbud är magrare än någonsin. SVT Play har räddat mig.

Man har kunnat konstatera att Sveriges Television köpt in en jättebunt program från Frankrike och det har inneburit lite udda upplevelser, men det har bidragit till att "rädda" tv-sommarens regnigare kvällar. Tänker på serien om min och mångas tonårsidol Brigitte Bardot, vars historia berättas någorlunda sanningsenligt verkar det som, och några dokumentärer om andra storheter som Nicole Kidman och tennisstjärnan Boris Becker. Den senare en sorglig historia om hur pengar och berömmelse kan leda rakt åt pipsvängen och får idolglorian att blekna för att till slut helt ramla av. 

Dessutom fångades jag av en bakom-kameran-film om långfilmsklassikern "Gökboet" som fick mig att verkligen vilja se om den. Spännande att få veta mer om dess tillkomst. Svensk premiär hade den 1976, och då var de tre huvudpersonerna på besök i Stockholm: Jack Nicholson, skådespelare, Milos Forman, regissör, och Michael Douglas, producent. Jag träffade alla tre (i jobbet) och hade i åratal Formans tändare (han var piprökare) för den glömde han på mitt skrivbord! Fast jag har den inte kvar, vet förstås inte vart den tog vägen.

"Gökboet" har fortfarande svenska rekordet i livslängd för en film på bio: den gick i drygt tio år utan uppehåll. Verkligen dags för en repris för mig! Och kanske för dig också? Den kan ses på Viaplay, som jag dock inte har tillgång till. (Alla tre programmen jag skriver om kan fortfarande ses på SVT Play.) 

Bardot (spelad av Julia de Nunez), en till oigenkännnlighet åldrad Becker och Jack N i "Gökboet".
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. sett många bra franska filmer i svt i sommar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja väldigt mycket franskt! Och mycket bra.

      Radera
  2. LillaSyster5:52 em

    Jag har knappt sett på TV den här sommaren, möjligen nyheterna. Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara skönt att skippa tv:n emellanåt! Men jag ser nog nyheter varje kväll trots allt.

      Radera
  3. TV-programmen har varit riktigt tråkiga. trevligt med SvT Play och Netflix

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja strömmat har varit räddningen.

      Radera
  4. Ja, jag hade ju fotbollen att följa om man säger så. Och "Ett fall för Vera", och "Midsomer Murders", och "Mord i paradiset", och "Barnmorskan i East End". Så jag hade fullt upp:-)
    Tittar sällan på tv, ännu mera sällan på svtplay.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fotboll var ju ändå på dagtid. Serierna du räknar upp har jag sett - och tröttnat på. För min del är play-tjänsterna ovärderliga om man vill ha tv-kväll.

      Radera
  5. Håller med dig, tur att de franska dokumentärerna har gått på TV, missade Bardot, men såg igår Nicole Kidman, har även sett Brad Pitt och Johnny Depp, nån typ av dokumentärer, vet ej om de var franska också? Jag blev också fast framför "bakom filmen Gökboet", hade ingen aning att Michael Douglas var inblandad i den filmen. Å så har du träffat dem alla 3, wow, nu blir jag imponerad! Vilken grej! Vi har filmen på DVD, ville ju att våra söner skulle se den, men tror de var för unga när de såg den, de borde se den igen, vilket jag också vill göra! Milos Forman var väl också regissör för en av mina favvofilmer HAIR!
    Tack för tipset om förlossningsserien på HBO, får kolla in den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nån barnfilm är inte "Gökboet" men hur små var grabbarna??? Om man ser om den nu, efter att ha sett dokumentären, tror jag man uppskattar den ännu mer.
      Förlossningsdoktorn på HBO är en blandning av allt möjlig tror jag. Men ganska underhållande.

      Radera
  6. Gökboet var det väldigt länge sedan man såg, inte helt säker på om jag vill se om den. Tittar väldigt lite på SVT numera, men någon utländsk dokumentär kan man titta på där emellanåt, annars tycker jag SVT försämrats betydligt.

    SvaraRadera
  7. Gökboet är en bra film, ska läsa boken har jag tänkt

    SvaraRadera