tisdag, augusti 08, 2023

När man lockas att banta med trollen

Det har varit omöjligt att missa, även om man (som jag) är totalt ointresserad av opera. Rickard Söderberg har blivit en smärt och stilig man från att ha varit klart överviktig så där som operasångare inte sällan är. Med bild på honom "före" och "efter" har han synts i sociala medier och förklarat hur lycklig han är över resultatet av sin bantning och hur enkelt det var och hur man helt enkelt inte KAN misslyckas.

Att döma av de där fotografierna har sångaren tappat 15-20 kilo, och jag tror inte att han saknar ett enda av dem. Kruxet är att han inte alls har bantat. Han har varit sjuk. Han har ändrat livsstil, varit snäll mot kroppen. Han beskriver det själv på sin Facebook-sida: Lite annan kost, lite mer meditation, lite mer träning och lite mer terapi.

Ändå visas han upp som ett exempel på hur effektivt ännu ett bantningsmedel är. På bara veckor kan man bli av med många kilon och fettvalkar, utan särskilt mycket ansträngning (verkar det som). En kur som varar en månad kostar ungefär 900 kronor.

Sanningen är att jag skulle gärna betala den summan för att bli av med några tråkiga extrakilon som hindrar mig från att, till exempel, dra upp somliga blixtlås. Vilket ledde till att jag klickade in på säljsidan för det där medlet. Men klickade bort mig ganska snabbt. Det där var helt enkelt för bra för att tro på!

Jag är naturligtvis inte ensam om att ha fått min nyfikenhet väckt. Sådana här reklamkampanjer lönar sig, absolut. Annars skulle de ju självdö! Men i själva verket är det alltså nättroll som är i farten och utan godkännande använder en kändis som exempel på något han skulle kunna tänkas ha gjort men som han över huvud taget aldrig varit i närheten av.

Källkritik är något vi alla måste ägna oss åt när vi är ute och surfar på nätet. Fast nog är det relativt enkelt att fatta att när fåfängan vaknar kan lockande erbjudanden få en på kroken. Hudkrämer som tar bort alla rynkor på sekunder, stora magar som bara försvinner i en magisk trosa, klisterlappar som avlägsnar födelsemärken lika snabbt ... vi VET ju att PhotoShop finns och att man kan uträtta underverk den vägen!

Nog tycker man att det borde vara tämligen enkelt att stoppa den här falska marknadsföringen. Rickard Söderberg har anmält att han kapats till Facebook och dessutom gjort polisanmälan. Till Dagens Nyheter säger han att "det har gått från illa till värre". DN publicerade en stor debattartikel i ärendet för ett par dagar sedan. I den kritiseras Meta, bolaget som äger Facebook, för att strunta i problemen eftersom de tjänar pengar på annonserna.

Tjugotvå välkända svenskar, de flesta artister, har skrivit under artikeln. Ingen från Meta har (hittills) svarat på kritiken. Vilket rimligen betyder att vi får fortsätta att huka oss i bombardemanget från kapade konton med falsk information. Vill man banta får man nog fixa det själv, enligt den gamla metoden "ät mindre, motionera mer". Att banta med nättrollen kommer aldrig att funka.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Jag har sett detta, jag har uppmärksammat att det är nättroll, jag tycker det är anskrämligt oförskämt intill brottsligt att utnyttja kändisarna på detta vis.
    Det finns självklart inget dundermedel mot bantning, har aldrig funnits. Det är väl isf den där diabetesmedicinen som man skriver om.
    SÅ mycket hokuspokus, tröttsamt.
    Bra du tar upp detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alldeles för många nättroll som lurar oss!

      Radera
  2. Grejen är ju den - så länge det finns "köpare" så lände lär det finnas bedragare och nättroll. Har aldrig förstått hur man kan gå på sånt, men tyvärr är mängden dumma och godtrogna kvinnor (för det är mest kvinnor) så stor att det är lönsamt.
    Bra att Rickard Söderberg har polisanmält kapandet. Frågan är bara hur denna anmälan kommer att prioriteras av polisen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Polisutredningen är nedlagd, så vitt jag kan förstå. Vet inte vad som ska till för att stoppa alla "kapningar" men himla olustigt är det.

      Radera
  3. Visst är det bedrövligt att detta kan få fortgå. Och det kan ju drabba oss alla. Visst är detta "ingrepp" brottsligt. Eller borde vara det. Grrrr....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också trist att det tydligen är ganska enkelt för folk med hacker-inriktning att göra de här falsarierna. Medan ingen verkar veta hur man ska få bukt med det.

      Radera
  4. matdagbok, foton på allt man äter ger bra översikt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle jag aldrig idas hålla på med.

      Radera
    2. Hannele9:53 em

      värt att visa doktorn… eller nån annan

      Radera
    3. Jag vet vad jag äter. Och jag vet att jag äter för mycket. Vet dessutom att jag emellanåt äter sådant jag inte borde stoppa i mig. Så jag hoppar dagboken!

      Radera