lördag, augusti 12, 2023

Veckans mening – om odjur

Larmet har gått: en effekt av klimatförändringarna är att det blir färre insekter. Det blir problem med den livsviktiga pollineringen av våra grödor. Det betyder också färre fåglar, eftersom de inte hittar tillräckligt med mat. Fel i balansen i naturen, helt enkelt. Lite knepigt är det för oss som får jättekulor av myggbetten och kan drivas till vansinne av knott och bromsar som älskar ens kropp och blod helt ohejdbart. Jag är en av dem som därför inte en sekund saknat de där flygfäna, djur som jag gärna kallar odjur. Men med tanke på alltings framtid reagerar jag fel ... vilket Dagens Nyheters korsordsmakare lyckas påpeka i introduktionen till veckans fredagskryss. Där hittar jag Veckans mening, i Skriv-Roberts efterföljd.

Njut av surret och bjussa på ett myggbett då och då!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Jag tillhör också dom som brukar få massor av myggbett som kliar i månader, men i år har jag varit förskonad. Har bara fått 2-3 stycken. Inte bra...
    Däremot har vi haft MASSOR av fjärilar och andra betydligt trevligare insekter!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har noterat klart färre insekter i Barndomslandet, men de blodsugare som finns, de letar upp mig ...

      Radera
  2. Robotgräsklippare dödar insekter och skadar igelkottar, när de mullrar runt även på nätterna, ljusen på nätterna stör också insekternas liv... inte ens myggor gillar mig...

    SvaraRadera
  3. Odjuren har alltid gillat mig och jag avskyr dessa blemmor som de efterlämnar. Men jag förstår naturen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kom lindrigare undan när Dottern visade sig vara en kraftigare myggmagnet än jag ... men det var ju inte kul det heller. Visst fattar man att säd måste pollineras men myggen tror jag inte gör det, så DÖD ÅT MYGGEN!

      Radera
  4. Jag får ett och ett annat myggbett, men de stör mig inte nämnvärt. Dessvärre är min man allergisk mot betten och kliar sönder sig. Så olika det kan vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch ja, väldigt olika. Mina kliar länge men jag vet inte om jag kan kallas allergisk?

      Radera
  5. Nej, jag saknar heller inte insekterna. Men då jag ytterst sällan befinner mig i skogen och på andra marker där insekter finns så har jag inte utsetts för myggbett eller liknade på flera år.
    Getingar var mera sällsynta i år, däremot fick jag besök av många feta humlor på balkongen. Och konstigt nog spindlar för första gången någonsin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humlor är nyttiga, de måste få finnas. Men spindlar???!!! Nej tack, vill inte umgås med dom.

      Radera
  6. Har blivit immun mot mygg tror jag, får inga reaktioner alls på myggbett längre, och riktigt gott om mygg är det där jag bor! Fåglar är det också gott om, ger dem mat även på sommaren. Däremot har jag märkt att det är färre blomflugor, brukar vara mycket mer sådant den här tiden, bra pollinatörer för tomatblom annars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du verkar ha dragit en vinstlott, bara att gratulera! Ett myggbett kan hålla mig vaken i timmar ... otroligt irriterande.

      Radera