måndag, november 13, 2023

CITAT om boktrender

På en middag i Frankfurt frågade jag min tyska förläggare hur det går med svenska crime-undret, säljer de fortfarande lika bra? Är succén fortfarande ett faktum? Och hon skrattade och svarade: ”Det går åt helvete!” Hon förklarade att genren är död. Ingen vill läsa om brott längre, ingen vill läsa om mord och död. Sedan några år tillbaka har crime-genren gått ner och nu är den mer eller mindre dödförklarad i Tyskland. Och så berättade hon om den genre som nu tagit över fullständigt – romance. Tysklands bokmarknad domineras sedan ett par år helt av böcker om kärlek som uppstår i exotiska miljöer. 

-Alex Schulman berättar i DN vad han fått höra i Tyskland om den (som vi väl alla trodde) seglivade framgångsvågen med Nordic Crime. Jätteintressant, tycker jag. Tänk om det är så? Att vi får nog av elände IRL och väljer bort det hemska när vi ska ha en mysig stund med en bok? Oj så många svenska författare som blir tvungna att tänka om, gräva i sin hjärna efter något annat, kanske något åt det romantiska hållet? 

8 kommentarer:

  1. Jaha!!! Har Tyskland någonsin varit bra på crime!? Ingen aning. Romance är för mig den värsta genren. Så jag hoppas innerligt att de svenska crime-författarna fortsätter att producera;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet att svenska deckare har sålt otroligt bra i Tyskland, jätteupplagor för exvis Mari Jungstedt. Men intressant om detta stämmer och om det blir en tendens mer generellt! Hade inte hört något åt det hållet tidigare.

      Radera
  2. comfort reads funkar utmärkt för mig, zombies är stort i Tyskland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om att hoppa mellan genrer. Men undviker ju några, sci-fi exvis.

      Radera
    2. Karin Boye och Harry Martinson har du väl läst

      Radera
  3. Intressant tanke. Tror inte det ena utesluter det andra. Läser just nu boken "Döda kvinnor förlåter inte" av Katarina Wennstam. Riktigt bra. Crime, kanske lite romantik och inte minst ett stort stycke kvinnohistoria från slutet av 1800-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker Katarina W är knallduktig! Läser henne med stor behållning, den senaste har jag ännu inte närmat mig dock.

      Radera