lördag, november 04, 2023

Konst vi glömt att titta på

Lyssnade i veckan på en föreläsning om utvecklingen av Klara-kvarteren i Stockholm, en viktig central del av vår huvudstad där det oavbrutet hänt stora ting med gatubild, bebyggelse och kommers. Den som visste "allt" om detta var/är arkitekturhistorikern Martin Rörby, debattör, författare och "känd från tv" när det handlat om just arkitektur. Han har också ett förflutet i Stockholms skönhetsråd. Och när det gäller Klara är hans tes inte den man kanske väntar sig! Rörby slår fast att det "alltid har varit en osentimental stadsdel som aldrig har tvekat att offra det gamla för framtiden".

En viktig förändring i City var förstås tillkomsten av de fem höghusen vid Sergels torg. Det första, ritat av arkitekten David Helldén och beläget närmast Hötorget, invigdes 1960, övriga 1962. Och nu ställde Rörby en fråga till sin månghövdade åhörarskara: vilka i publiken hade varit i entrén till den där byggnaden, alltså höghus nummer 1? Den ska vara extra sevärd och innehåller, fortfarande enligt Rörby, ett av Stockholms internationellt mest uppskattade och uppmärksammade konstverk.

Nästan inga händer kom upp i luften, vilken ledde till att alla vi som var okunniga om detta stycke offentlig konst fick hemläxa: Gå dit och titta! Och för en gångs skulle gjorde jag som jag blev tillsagd. Bara att kliva in i det som numera är en del av Björn Ulvaeus fastighetsimperium och som ska bli ett centrum med mycket utrymme för skapande med fokus på digitalt, under namnet Space.

Själva konstattraktionen är väggar bemålade i klara färger i genometriska, klart avgränsade fält. Ganska humörhöjande en grå novemberdag, faktiskt. Verkets titel är "Det estetiska rummet" och det är gjort i samarbete mellan arkitekten och konstnären Olle Baertling. Tanken är att människor som passerar in och ut hör ska få "en kort glimt av något helt skilt från det vardagliga".

Så befinner du dig i City och är sugen på en konstupplevelse som både är gratis och avklarad på någon minut är det bara att knalla iväg och se med egna ögon. Kanske tycker du rent av att det är både vackert och intressant!

Den uppmärksamme bloggbesökaren upptäcker kanske att detta är en selfie ...
Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. Ganska snyggt! Världens minsta häxa som gömmer sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis ... jo, kul med lite färg just nu, dagen är jättegrå hos mig!

      Radera
  2. Tror det eller inte, men jag har faktiskt både sett, fotat och lagt upp väggmålningarna på bloggen. Tycker de är alldeles fantastiskt fina.
    Första gången jag såg målningarna var nog på 1980-talet, då det fanns reklambyrån som mitt jobb anlitade på just den adressen.
    https://bp-computerart.blogspot.com/2008/08/htorgsskrapan-1.html
    https://bp-computerart.blogspot.com/2009/07/uppat-vaggarna.html

    PS. Bilderna bevisar visserligen att jag bloggat om "Det estetiska rummet", men då det var så tidigt som 2002/2009 har blogspot "lekt med" fotona. Inte till deras fördel om man säger så;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja där var du verkligen ute långt före mig, som aldrig hört målningen nämnas förrän i tisdags ...

      Radera