måndag, november 27, 2023

Män och mord

Måndag är boktrissdag  fast inte så många veckor till, för alfabetet tar snart slut eftersom vi nu är framme vid Y. Det är Mia i bokhörnan som håller alfabetisk ordning i "klassen"! Vi ska leverera ett författarnamn och en boktitel på Y och ett bokomslag där något leder tankarna till veckans nyckelbokstav.

Den franska författarinnan Marguerite Yourcenar skapade Nathanael som är huvudperson i "En okänd man" (Un homme obscur). Han föds i Greenwich men flyr ut i världen ombord på en båt eftersom han tror att han slagit ihjäl en man som försökte sno hans flickvän. Efter många år vågar han återvända och upptäcker då att han alls inte mördat någon ... Historien utspelar sig på 1600-talet och Yourcenar har kallat romanen "sitt andliga testamente" och uppgav att hon hyste mycket varma känslor för bokens Nathanael. Jag tyckte den var underhållande (som radioföljetong), har sett att recensenter varit tveksamt inställda till den. 

"Yngsjömordet" ägde rum 1889 i Skåne, i verkligheten. Det har fascinerat många alltsedan dess. Bakgrundshistorien är grym. Per Nilsson hade ihjäl sin fru Hanna, med sin egen mor Anna som medbrottsling. Mor och son hade ett incestuöst förhållande. Båda dömdes till döden men sonen blev inte avrättad (eftersom han ansågs ha tvingats in i förhållandet av modern), utan bara Anna. Hon blev den sista kvinnan som avrättats i Sverige. Yngve Lyttkens har skrivit en romanversion av historien.

Hans Alfredson har gett oss poliskommissarie Albin Winkelryd och det ska han ha tack för. Omslaget till "En yxa i nacken" talar sitt tydliga språk: här mordvapnet, en yxa, i centrum. Offret är en ung flicka. Historien tar sin början en nyårsafton, så kanske är just den här romanen lämplig att lägga i högen för helgernas läsning? Hasse A hade många talanger!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. tror jag har nån bok av Marguerite Yourcenar...

    SvaraRadera
  2. Både boken Yngsjömordet och författaren passar ju in idag. En yxa i nacken är en titel som inte lämnar någon tveksamhet om att här är något som har gått åt h-e.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad man än vill ha i nacken men inte är det en yxa ...

      Radera
  3. tror att jag har någon självbiografisk titel av Yourcenar i min hylla. Fromma minnen, kanske? Yngsjömordet och Yngve Lyttkens borde jag verkligen tänkt på. sommarhuset ligger vid havet i Yngsjö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, har du såna band till Yngsjö! Men så där är det ofta: man tänker inte på det som på papperet borde ligga närmast.

      Radera
  4. Kände direkt igen Yourceners namn och blev nyfiken. Jodå, jag som skrivit ner alla lästa böcker i många år hittade henne i kartoteket år 1979 då jag läste Vishetens natt. Vilken vacker titel, eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut vacker titel - minns du vad den innehöll?

      Radera
  5. Mycket yxor idag hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den låg liksom i luften ... :-D

      Radera
  6. Orange Week – en vecka med fokus på kvinnors trygghet

    SvaraRadera