söndag, november 05, 2023

Skyltar i glädje och sorg

I måndags, någon gång på förmiddagen, spreds nyheten: den amerikanske skådespelaren Matthew Perry hade hittats död i sitt hem i Los Angeles. Bara två dygn senare mötte jag hans ansikte på en reklamskylt vid Tjärhovsplan i Stockholm. Inte vet jag om man redan hade planerat in och startat en säljkampanj för hans självbiografi (troligen var det så)  eller om det bara var en supersnabb reaktion på en aktuell, fast tråkig, händelse. Det blev hur som helst och ironiskt nog "vältajmat".

"Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda" (Friends, Lovers and the Big Terrible Thing), skriven av honom själv utan "spökhjälp", kom ut för bara ett par veckor sedan och lade sig direkt på Amazons bästsäljarlista. För många beundrare hade han, flest säkerligen kvinnor, sedan han spelat den högst älskansvärde Chandler i långköraren "Vänner". De höll i tio säsonger!

Dottern har sett precis vartenda avsnitt med det där gänget, mer än en gång dessutom, och även jag har sett ganska många. Vi hade dem på VHS! Det blir en hel del fniss och ibland rent av ett gapskratt, även om somliga skämt inte är riktigt rumsrena 2023 trots att de var det på 1990-talet när serien spelades in. Den går i ideliga repriser, för närvarande kan den ses i TV3. 

Allhelgonahelgens skyltsöndag fick därmed ett litet passande stänk av sorg över sig. Skyltande bloggare hittar du som vanligt via BP

Skylt i t-banan som riktar sig till alla nyblivna klimakteriehäxor. Huvudsakligt budskap:
Det är faktiskt inte så farligt! Det menar i alla fall RFSU.

Och för den som eventuellt undrar: julen börjar om bara en liten vecka.
Åtminstone i Stockholm.

  Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

  1. LillaSyster12:13 em

    Kommer att sakna 'Chandler Bing' , en underbar karaktär. Den rollen var verkligen som klippt och skuren för Matthew. Har sett serien många gånger- den håller än! Det märks lite varstans att julen är i antågande. Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag såg nåt avsnitt nyligen och tyckte också att det höll. Sorgligt slut för "Chandler". Vi får stå ut med en grå söndag!

      Radera
  2. Tror det eller inte, men jag har inte sett ett enda avsnitt av "Vänner". De flesta som följt den serien slaviskt är nog i din dotters ålder skulle jag gissa. Inte mindre tragiskt såklart att Matthew Perry gick bort så tidigt.

    Klimakteriehäxans skyltning är annorlunda, vågad och väldigt fyndig. Men vem är avsändaren?
    Bra att veta att jag klarar mig 6 dagar till utan julutsmyckningar. Täby lär ju följa Stockholms exempel med start den 11 november...

    Tusen tack för en jättefin skyltning och din länk:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du aldrig sett Vänner är faktiskt märkligt! Tror att Dottern tillhör yngsta fangruppen, jag den äldsta och majoriteten nånstans mittemellan.
      De upplyftande tillropen till damer i en viss ålder kommer från RFSU.

      Radera
  3. Här är en till som inte har sett Vänner. :-)
    Se där då vet vi när julen börjar. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det är klart: alla kan förstås inte ha tittat ... men vi som gjort det har haft rätt så kul!
      Och snart är det jul!!! Önskar dig en fin vecka.

      Radera
  4. Anonym11:50 em

    Lustigt nog så har inte jag heller sett vänner! Vet inte riktigt varför det blev så, kanske var det mitt i småbarnsåren som gjorde att jag inte tittade? Fint skyltat hos dig, gillar RFSU skyltning! Kram från ett soligt och varmt Puerto Rico! / Susjos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avis på dig där i sol och värme, hoppas du njuter. Skulle du vilja kolla in Vänner finns fortfarande möjligheten!

      Radera
  5. Jag tillhör den ytterst lilla skara som inte sett ett ena avsnitt av Vänner! Fråga mig inte varför? Förmodligen för att den började när vi hade gett oss in i krog- och besöksnäringsbranschen och tv inte existerade under några år. Men huva på riktigt, jag orkar inte jul! Dottern hade redan plockat fram tomtar när jag hälsade på igår, vi är som natt och dag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är nu fyra som kommenterat och säger samma sak: aldrig sett ett avsnitt!!!! Naturligtvis MÅSTE man inte ha sett och gillat vänner, det är ändå bara en underhållningsserie. Självklart kan man ha bättre och viktigare saker att syssla med, full respekt för det!

      Radera
  6. Anonym8:04 em

    Det verkar lite för snabbt för att vara planerat. Tråkigt i alla fall även om jag aldrig följde serien. Jättesnygg Julskyltning. Testa att fota den när det är mörkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För snabbt för att vara oplanerat, menar du nog? Ja så korta startsträckor har de nog inte på förlagens pr-avdelningar.
      All julskyltning gör sig självklart bäst i mörker - på lördag tänds hela rasket.

      Radera